Life 7 feb 2019 Sjors Dulk

Dining Manners: restaurant ‘Buitensluiting’ laat voelen hoe het is om buitengesloten te worden

In het NewWerktheater in Amsterdam is deze week een bijzonder pop-up restaurant geopend. Het concept werd gelanceerd door Tooske Ragas en Miljuschka Witzenhausen. Het concept is simpel: een rad van ‘fortuin’ bepaalt op welk kenmerk aan iedere tafel één persoon wordt buitengesloten.

Restaurant Buitensluiting is een initiatief van het welbekende LilianeFonds, een fonds dat zich inzet voor kinderen met een lichamelijke handicap die opgroeien in extreme armoede. Door het grote rad van fortuin wordt er één gast per tafel aangewezen die voor de rest van de avond wordt buitengesloten doordat zij beschikken over het ‘door het lot bepaald’ uiterlijk kenmerk. Tijdens de opening gaf de wijzer van het rad aan: ‘degene met de lichtste ogen.’ Terwijl de rest van de gasten genoten van een voortreffelijk 4-gangendiner, moest de buitengesloten persoon het de hele avond doen met water en brood. Zelfs wanneer zij de obers vroegen om een drankje, werden ze genegeerd.

Restaurant Buitensluiting laat voelen hoe het is om buitengesloten te worden

Het idee achter het concept van restaurant Buitensluiting

De gedachte hierachter is dat gehandicapte kinderen in de armste landen ter wereld constant moeten omgaan met buitensluiting. Dit op basis van sommige lichamelijke kenmerken die zij bezitten. Iets waar zij dus zelf nooit voor hebben kunnen kiezen.

Tv-kok Miljuschka Witzenhausen, bekend van onder andere RTL en 24Kitchen bereidde voor de niet-buitengesloten gasten een heerlijk diner met allerlei exotische invloeden. Presentatrice Tooske Ragas opende de avond met een sterk verhaal waarin zij zichzelf de vraag stelde: ‘Wanneer heb ik mij ooit buitengesloten gevoeld?’ Dit zorgde ervoor dat veel gasten hierover ook eens bij zichzelf te rade gingen.

Restaurant Buitensluiting is vanaf 7 tot en met 9 februari ook voor regulier publiek geopend. Elke avond zal Miljuschka aan het begin flink aan het rad draaien om te bepalen op welk uiterlijk kenmerk mensen buitengesloten zullen worden. In het restaurant wordt een ‘pay-what-you-want-principe’ gehanteerd; je betaalt na afloop dus zoveel als je wil. De uiteindelijke opbrengst gaat naar het LilianeFonds. Meer info, vind je hier.

Opening Restaurant Buitensluiting

Dinsdag 5 februari opende Restaurant Buitensluiting officieel haar deuren in Amsterdam. Het is het eerste restaurant waar mensen op basis van uiterlijke kenmerken bewust worden buitengesloten. Onder leiding van Tooske Ragas en Miljuschka Witzenhausen werd het concept gelanceerd. Restaurant Buitensluiting is een initiatief van het Liliane Fonds.

Reageer op artikel:
Dining Manners: restaurant ‘Buitensluiting’ laat voelen hoe het is om buitengesloten te worden
Sluiten