Redactie
Redactie Auto's & Motoren 19 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe tof is de remake van deze Honda PC50?

Mooie dingen zijn waardevol als het functioneel is en dat geldt met name voor hetgeen ons juist zo aanspreekt: motoren en de uitdagingen om een bestaand ontwerp te verbeteren. Of in meer duidelijke termen, hoe je met minimale mogelijkheden de meerwaarde kunt verhogen. Soichiro Honda begreep dat als geen ander. De eenvoud die we terug zien in zijn creaties, zoals deze PC50 brommer. Hoog tijd om dit legendarische model en de bijbehorende remake van dichtbij te bekijken.

Winkeleigenaar David Gonzalez begint het gesprek al direct goed door terug te gaan naar de basis, het moment waarop hij het originele product onder zijn hoede kreeg. Een buurman had de brommer al vaker aangeboden, maar toen diezelfde buurman al bezig was om de brommer in de oude staat te herstellen besloot David het apparaat over te nemen. Wat er daarna mee zou gaan gebeuren leest weg als een spannend jongensboek. Ondanks de goede technische staat was het in feite een brommer waar veel aan moest gebeuren, al was het alleen al vanwege de originele oranje kleur en de vreselijk dunne banden.

Honda_PC50 custom bike

Roze of liever chroom

Of je nu een brommer of scooter wilt gaan restaureren, updaten of restylen, het is altijd belangrijk om al een goed idee te hebben over het uiteindelijke resultaat. De remake van de Honda PC50 is in dat opzicht niet anders. Zo heeft David Gonzalez (de eigenaar) nog overwogen om de brommer te voorzien van een roze kleur, het oorspronkelijk idee was namelijk dat het een cadeau voor zijn vrouw zou zijn.

Dit idee liet hij al heel snel varen na een goed gesprek met een vriend en liet zich voluit inspireren door het baanbrekende werk van Chicara Nagata. Dat hij uiteindelijk voor een bijna volledige in chroom uitgevoerde remake koos, zal dan ook geen verrassing zijn. Het geeft de bromfiets een volwassen uitstraling zonder allerlei poespas. Het straalt kracht en zelfvertrouwen uit, iets wat uniek is in het huidige tijdsbeeld.

Honda_PC50 custom bike

De details verraden vakmanschap

Na de beslissing omtrent de uiteindelijke kleur was het zaak om echt te beginnen aan het realiseren van de droom. De wielen werden aangepakt en vervangen door 18 inch velgen met K44 banden. De voorvork werd eveneens onder handen genomen en voorzien van een ander bagagerek. Opvallend genoeg zou de remake duidelijke gelijkenissen vertonen met een van de vorige projecten, namelijk de befaamde Yamaha MT-03.

Voor de Honda werd vervolgens gekozen om extra aandacht te geven aan onopvallende details. Zo werd er gebruik gemaakt van robuust ogende handgrepen en ook de koplamp werd vervangen door een meer aansprekend model. Al met al is David zeer tevreden over het resultaat, een brommer die gezien mag worden met duidelijk liefde voor het ouderwetse vakmanschap. Van de oorspronkelijke bedoeling om een brommer te maken die geschikte is voor dagelijkse ritjes is weinig meer over, gelukkig maar, het resultaat is zonder meer verbluffend en een hommage aan Soichiro.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe tof is de remake van deze Honda PC50?
Sluiten