Pim Jansen
Pim Jansen Life 30 jun 2019

Reis je vaak met het OV? Dan heeft Google Maps een handige nieuwe functie voor je

Wat zou het toch fijn zijn als je van te voren weet of er een zitplek gaat zijn in het OV. Reis je wel eens met de trein, bus, tram of metro, dan weet je immers dat een zitplaats geen garantie is. Nu zal een gegarandeerde zitplaats nog wel even toekomstmuziek blijven, maar met de nieuwe functie van Google Maps wordt het reizen met het ov wel een stuk prettiger. Google gaat je namelijk vertellen hoe groot de kans is op een zitplaats.

De nieuwe functie binnen Google Maps vertelt je direct hoe druk het is op een bepaalde lijn en wat je kans op een zitplaats is. De functie werkt wereldwijd in 200 steden. In Nederland zijn er ‘slechts’ drie steden waarvoor de functie werkt. Dat zijn Amsterdam, Utrecht en jawel, Eindhoven. Vreemd genoeg zitten steden als Rotterdam en Den Haag er (nog) niet bij.

Algoritme van Google voorspelt de kans op drukte

Mocht je verwachten dat de gegevens in real-time worden getoond, dan kom je bedrogen uit. Google maakt gebruik van een algoritme waarmee op basis van historische gegevens de kans op een zitplaats wordt berekend. Gebruikers van Google Maps zullen wellicht hebben gemerkt dat er iets aan zat te komen. Ze werden af en toe bestookt met vragen over de beschikbare zitplaatsen. Op die manier was Google in staat om het algoritme te ‘trainen’.

Google Maps OV

Voor de trein werkt het nog niet

Ook al is de functie op dit moment verre van perfect, het geeft je wel een aardige indicatie van je kans op een zitplaats. Zo bepaal je zelf of je de gewenste bus, tram of metro wilt nemen of toch liever wacht op de volgende. Of het systeem heel accuraat is blijft een kwestie van afwachten. Zolang niet elke zitplaats is voorzien van een sensor, is het enkel een voorspelling, niks meer of minder. Volgens Google werkt de functie voor elke vorm van openbaar vervoer. Opvallend genoeg worden er nog geen resultaten getoond voor het vervoer per trein.

De drukste OV-routes

Nu Google hard bezig om het leven van de reiziger een stuk aangenamer te maken, is het ook interessant om te weten wat de drukste steden zijn wat betreft het openbaar vervoer. Amsterdam is volgens het overzicht van Google relatief rustig, terwijl een wereldstad als Buenos Aires juist superdruk is. Ook andere steden als Soa Paulo en Parijs zijn redelijk druk. Hoe zo’n overzicht eruit ziet, zie je hier.

Gebruik je Google Maps vaak als navigatiesysteem? Vertrouw hier dan niet blind op! Dat kan namelijk, zoals je hier kunt lezen, fout aflopen.

One More Thing

Reageer op artikel:
Reis je vaak met het OV? Dan heeft Google Maps een handige nieuwe functie voor je
Sluiten