Redactie
Redactie Book 27 apr 2017

Reading Manners – Lyssa (Tom Hofland)

De ene boekrecensie is de andere niet. Dit heeft uiteraard te maken met de aard en kwaliteit van het boek in kwestie, maar ook met de schrijver. Vandaag behandelen wij Lyssa van Tom Hofland. Bijzonder, omdat Tom onze collega op de redactie is: hij schrijft voor onze collega’s van BEDROCK.

De review van het boek is wat dat betreft dus wat specialer en persoonlijker, maar daarom niet minder eerlijk. Lyssa, dus. De debuutroman van Tom Hofland, die wij voornamelijk kennen als…. heel veel andere dingen. Wij werken met hem samen op de redactie, maar hij is van huis uit scenarioschrijver voor films en doet ook werk voor TV en radio.

Ga ik Lyssa wel leuk vinden?

Toen Tom mij vertelde dat hij bezig was met Lyssa, een kruising tussen een historische roman en een kostuumdrama, overgoten met een flinke saus Rusland, was ik in de eerste plaats enthousiast voor hem. Enthousiast om het boek te lezen ook: een boek van iemand die je kent is toch altijd net wat specialer. Maar ook was ik benieuwd: ga ik, met mijn voorkeur voor paranormale thrillers en horrorverhalen, dit wel leuk vinden? Stiekem dacht ik van niet, boy was I wrong.

Lyssa draait om de gelijknamige hoofdpersoon, Lyssa Boktani: een mooie dame in niet-traditionele zin die leeft in de fictieve stad Mestopes aan het eind van de 19de eeuw. Of eigenlijk: het boek draait om de liefde tussen haar en de andere hoofdpersoon Gaspar Szabó, uit wiens perspectief het verhaal verteld wordt. Een toevallige ontmoeting tussen Gaspar en Lyssa op het treinstation van Mestopes mondt uit in een heftig verhaal. Gaspar Szabo, legerofficier op zomerverlof, pakt in de zomer zijn andere baan als journalist op. Hij redigeert voornamelijk werk voor een krant die toebehoort aan het imperium van de haast mythische Viktor Boktani…. inderdaad: de man van de vrouw die hij toevallig heeft ontmoet en op wie hij hevig verliefd wordt.

Geen dertien-in-een-dozijn verboden liefdesverhaal

Tot zover klinkt Lyssa als je dertien-in-een-dozijn verboden liefdesverhaal, maar het boek heeft heel wat verrassingen voor je in petto. Wat vooral opvalt, is de precisie waarmee Hofland zijn personages relaties aan laat gaan en hoe deze allemaal verband houden met elkaar. Wat hebben een mysterieuze dame, haar echtgenoot, een onverwachte bijzondere vriend, paardenraces, hondsdolheid en een beenamputatie met elkaar gemeen? Alles is in Lyssa met elkaar verbonden: de ene keer heb je dat direct door, de andere keer komt iets als donderslag bij heldere hemel.

Beeldend en toegankelijk

Tom Hofland heeft een meeslepende, gedetailleerde schrijfstijl met romantische, poëtische accenten. Dat werkt uitstekend in dit verhaal, want het draagt bij aan het beeld dat je vormt van de personages en de omgeving. Al lezende ontwikkelt Mestopes zich tot een stad en vooral de beschrijvingen van het enorme landhuis van Viktor en Lyssa Boktani dragen bij aan de beleving. Het sterkste punt van het boek is echter de toegankelijkheid. Op basis van de beschrijving die ik geef, lijkt het vooral een boek voor liefhebbers van het genre, maar niets is minder waar. Dit was mijn eerste kennismaking. Ik heb natuurlijk geen referentiekader, maar kan alleen maar zeggen: het bevalt me.

Apotheose

Lyssa bouwt hoofdstuk voor hoofdstuk op naar een ontknoping die je onmogelijk kunt verwachten. Het enige kleine puntje van kritiek dat je op het boek kunt leveren, is dat het tempo op het einde wel erg hoog wordt. In de laatste hoofdstukken gebeurt veel. Hoewel al deze gebeurtenissen prima zijn beschreven, had ik zelf soms even de wens om ergens langer bij stil te staan. Desalniettemin is Lyssa een heerlijke page turner. Een absolute must read voor de liefhebber van het genre, zo schat ik, en een aanrader voor eenieder die – net als ik – juist denkt niets te hebben met dit soort verhalen.

Lyssa is nu te koop op onder andere Bol.com voor €18.99

Reageer op artikel:
Reading Manners – Lyssa (Tom Hofland)
Sluiten