Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Book 12 jan 2017

Reading Manners: literaire thrillers die je de stuipen op het lijf jagen (3/3)

In Reading Manners schotelen wij je de boeken voor die je naar onze mening moet lezen. We gaan enkele toppers af per thema en trappen af met drie literaire thrillers. Zijn ze wat voor jou? Lees de reviews. Vandaag: Orphan X van Gregg Hurwitz.

Hij spreekt vele talen, geeft gehoor aan vele namen en is handig met vele wapens. Zoeken heeft geen zin, hij vindt jou wel. De ‘Nowhere Man’, bij de geheime dienst beter bekend als: ‘Orphan X’, is een getrainde en door de overheid uitgekotste huurmoordenaar. Samen met andere wezen werd hij op jonge leeftijd opgeleid om een geheim agent te worden. De ‘X’ die aan hem werd gegeven staat voor een nummer. Hij is dus nummer 24.

Orphan X is speciaal. Hij is misschien wel de beste getrainde superkiller. Hij mocht net zoals de andere Orphans geen contact hebben met andere mensen, behalve met zijn trainer. Een man die dichterbij hem staat dan hij denkt. Orphan X trekt naar de gevaarlijkste gebieden en schakelt vervolgens altijd zijn doelwit uit. Totdat het Orphan-project wordt herroepen en hij misschien zelf het doelwit wordt.

Hij heeft verschillende auto’s en geen vaste woonplaats. Toch is hij vaak terug te vinden in zijn luxe woontoren in Los Angeles. De mensen om hem heen noemen hem Evan Smoak. Toen het Orphan-project ermee stopte, dook Evan onder. Hij bedacht een manier om zijn speciale vaardigheden voor mensen in nood in te zetten. Elke persoon die hij redt, moet als tegenprestatie iemand vinden die ook extreme problemen heeft. Vervolgens moet diegene Evans nummer doorgeven en mag hij nooit meer contact met hem opnemen.

The Nowhere Man can only be reached by the truly desperate, he can and will do anything to save them

Alles verliep vlekkeloos totdat ene Morena Aguilar belt. Zij vraagt Evan om een agent om te leggen. Dat is geen kattenpis, dat weet Evan ook, maar het zou voor hem geen probleem moeten zijn. Die ene moord blijkt echter deel uit te maken van een veel groter geheel. Wat als er iemand is die aan de manier waarop de moord is uitgevoerd, de perfectie, kan zien of hij te maken heeft met de mythische Orphan X? Een oude bekende van Evan, iemand die misschien wel beter is dan Evan. Iemand die Evans zwakke plek kent.

Orphan X is geschreven door Gregg Hurwitz. Naast zijn vele thrillers, schrijft Hurwitz ook screenplays voor Disney, Paramount, Warner Bros, Marvel en ga zo maar door. Hij is bovendien nauw betrokken bij verschillende tv-series en geeft gastcolleges aan internationale universiteiten. Dit allemaal wil nog niet zeggen dat Orphan X een goed boek is, maar wij kunnen je vertellen dat dit boek echt een must have is.

Orphan X is niet zo’n typisch geheim agenten-boek. De hoofdpersoon gaat niet 10 keer halfdood, om vervolgens weer tot leven te komen als Tom Cruise in Mission Impossible. Hij is kwetsbaar en ontwikkelt zich gedurende het verhaal. Hij moet keuzes maken. Soms moet je nee zeggen, iets waar Evan moeite mee heeft. Met name zijn woning in LA en de verschillende actiescènes worden levensecht beschreven, waardoor je vrij gemakkelijk je eigen voorstelling kunt maken van wat er allemaal gebeurt.

Het boek vertelt wel wat over Evans verleden en zijn training, maar laat veel achterwege. Enerzijds is dat jammer, anderzijds zorgt dat voor het mystieke karakter van de hoofdpersoon. Aan het einde van het boek weet je pas echt wie Orphan X is. Wij zijn onder de indruk van zowel de kwaliteiten van Gregg Hurwitz als zijn boek Orphan X

Reageer op artikel:
Reading Manners: literaire thrillers die je de stuipen op het lijf jagen (3/3)
Sluiten