Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 okt 2020

Innovatieve Netflix-killer Quibi kapt ermee: wat nu?

Quibi, een nieuwe streamingdienst met een unieke insteek, stopt er na amper zes maanden alweer mee. Maar waar gaat de content heen?

Als er een partij was met de potentie om flink met Netflix te gaan concurreren, dan was Quibi het wel. Waarom? Ten eerste vanwege de betrokken namen: Jeffrey Katzenberg, Disney-legende en oprichter van Dreamworks, en voormalig HP-CEO Meg Whitman.

Quibi: Netflix-killer doet het anders

Geen obscure start-up dus, en dat merkte je direct al aan alle investeerders die aan boord stapten. Katzenberg had een zak van bijna 2 miljard dollar om uit te geven aan exclusieve content. Ten tweede was Quibi een van de weinige Netflix-killers die het daadwerkelijk anders besloot aan te pakken in plaats van enkel Netflix te kopiëren.

Disney+ is gewoon Netflix, maar met Disney-content. Quibi werkte (aanvankelijk) enkel op smartphones, en alle series op de dienst kun je zowel verticaal als horizontaal bekijken. De oriëntatie waarin jij je telefoon gebruikt maakt dus niet uit. Tevens is alle content opgedeeld in behapbare porties, van hoogstens tien minuten per aflevering.

Zo hoopte Quibi de (jonge) doelgroep te bereiken die nu enkel op Instagram en TikTok zit, en ook vooral forenzen die elke dag in de trein of metro zitten. Op zich een sterk en uniek idee, ware het niet dat de huidige pandemie vlak voor de lancering losbarstte en opeens iedereen thuis zat.

Einde verhaal

Oftewel, Quibi heeft nooit een kans gekregen om zichzelf daadwerkelijk te bewijzen. De gehele use case, onderweg en overal behapbare series kijken, in plaats van YouTube of Instagram te openen, viel weg. De streamingdienst besloot toch maar razend snel een app voor televisies te ontwikkelen, maar dat was eigenlijk al het begin van het einde.

Einde ja, want Quibi gaat zijn deuren sluiten. Zes maanden na de lancering geven Jeffrey Katzenberg en Meg Whitman het op. Ze zijn op dit moment in gesprek met investeerders en opties voor het verkopen van content of de complete dienst aan het verkennen.

Waar gaan de series heen?

Quibi was niet in Nederland beschikbaar, maar desalniettemin wordt het interessant om te zien wat er nu gaat gebeuren. Quibi had series van een hoop grote namen, waaronder Stephen Spielberg en Guillermo del Toro. Waar gaat die content nu belanden?

Een ding is duidelijk: Netflix heeft weer een concurrent minder. Dat het de meest originele en opvallende streamingdienst is die het onderspit delft, is echter wel zonde. Hopelijk gaan andere diensten ook het verticaal en horizontaal content consumeren verkennen, dat je hieronder in actie kunt zien. Check ook ons artikel van voor de lancering van Quibi, over de potentie van horizontale en verticale video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Deadline

Reageer op artikel:
Innovatieve Netflix-killer Quibi kapt ermee: wat nu?
Sluiten