Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 jan 2020

Quentin Tarantino gaat in op Scorsese, Marvel en de oorlog in de filmindustrie

Martin Scorsese haalde zich vorig jaar de woede van vele Marvel fans op de hals door superheldenfilms met pretparken te vergelijken. Zijn conclusie was duidelijk: superheldenfilms zijn geen cinema.

Blockbusters vs. ‘cinema’

In de weken die volgden werd praktisch elke regisseur naar zijn mening over die kwestie gevraagd. Sommigen, zoals Francis Ford Coppola, waren het roerend met Scorsese eens. Sterker nog, Coppola ging zelfs zo ver om Marvel films “verachtelijk” te noemen.

Quentin Tarantino reageert

De afgelopen maand is het rustig gebleven, maar een andere legendarische naam uit Hollywood heeft zich nu in de discussie gemengd. Dan hebben we het over Quentin Tarantino. De man achter films als Pulp Fiction, Django Unchained en vorig jaar Once Upon A Time in Hollywood ging op de kwestie in tijdens een interview met Deadline.

Het complete interview kun je hier checken, maar vooral het stukje over de impact van blockbuster franchises op kleinere films is interessant. Volgens Tarantino was 2019 het jaar waarin blockbuster films als Star Wars en Marvel recht tegenover kleine, artistiekere films kwamen te staan. Oftewel, de films die Scorsese cinema noemt:

“Als je zegt, ondanks de sequels en de Avengers: Endgame en dat alles, denk ik eigenlijk dat er vorig jaar een oorlog voor films plaats heeft gevonden”, aldus de regisseur.

Geen wereldheerschappij

Hij legt uit hoe velen van te voren al voorspelden dat blockbuster franchises de filmindustrie over zouden gaan nemen in 2019. Analisten verwachtten dat Marvel en Star Wars de toekomst van bioscopen zouden zijn, waardoor kleinere en originele films geen ruimte meer zouden krijgen. Tot dat opeens niet het geval bleek te zijn:

“Voor zover ik kan zien, het commerciële product dat eigendom is van de conglomeraten, de projecten die iedereen kent en in hun DNA heeft, of het nu de Marvel Comics, de Star Wars, Godzilla en James Bonds zijn, die films hebben nooit een beter jaar gehad dan vorig jaar, “aldus Tarantino,” het zou het jaar zijn geweest dat hun wereldheerschappij compleet zou zijn. Maar dat was het uiteindelijk eigenlijk niet. ”

Goed nieuws

Ondanks alle blockbusters en langlopende franchises wisten originele films vorig jaar te scoren. Tarantino is er daarom ook trots op dat Once Upon a Time in Hollywood genomineerd is voor grote prijzen.

Zijn conclusie is duidelijk: de strijd tussen blockbusters en originele films is nog niet gestreden. Sterker nog, cinema is beter uit de strijd gekomen dan velen hadden verwacht. Daarmee gaat Tarantino op zijn eigen subtiele wijze slim op de kwestie in zonder zich keihard tegen de Scorsese’s van deze wereld uit te spreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Quentin Tarantino gaat in op Scorsese, Marvel en de oorlog in de filmindustrie
Sluiten