Quentin Tarantino reageert perfect op suggestieve vraag van feministische journaliste

In Nederland moeten we nog een week wachten, maar in Amerika draait Once Upon a Time in Hollywood al in zo’n beetje iedere bioscoop. De recensies stromen binnen en zijn nagenoeg allemaal positief over de negende film van Quentin Tarantino. Toch valt er altijd wel wat te vinden om kritiek op te hebben. Zo zette een feministische journaliste vraagtekens bij de rol van Margot Robbie. Gelukkig hield Quentin Tarantino het hoofd koel en reageerde op de best mogelijke wijze.

Dit gebeurde tijdens een persconferentie na afloop van de film. Hier kregen aanwezige journalisten de kans om vragen te stellen aan de cast en Quentin Tarantino. Zo kwam ook de microfoon in de handen van een feministische journaliste en zij stelde een vraag over de rol die Margot Robbie speelt in Once Upon a Time in Hollywood. De journaliste vindt het bijzonder dat de actrice relatief weinig tekst heeft voor iemand met haar talent.

Quintin Tarantino heeft geen tijd voor feministische complottheorieën

Geen vreemde vraag, maar aan de vraagstelling kun je merken dat de journaliste ergens naar hint. Met haar vraag lijkt ze te suggereren dat Quentin Tarantino haar weinig tekst heeft gegeven omdat ze een vrouw is. Dat zou kunnen, maar gezien de films die Quentin Tarantino in zijn leven gemaakt heeft, kunnen we dat ons niet voorstellen. Kijk maar naar de Kill Bill films en Jackie Brown. Stuk voor stuk films waarin een krachtige vrouwe de hoofdrol speelt.

Quentin Tarantino heeft dan ook geen zin om op deze suggestieve vraag in te gaan en reageert kort: “I reject your hypothesis.” De regisseur maakt duidelijk dat hij haar geen verklaring verschuldigd is en is zichtbaar geïrriteerd. Vervolgens neemt Margot Robbie de vraag over en geeft ze een verklaring waarom ze in Once Upon a Time in Hollywood minder tekst had dan ze in haar voorgaande films.

Margot Robbie in Once Upon a Time in Hollywood

Natuurlijk is het karakter dat ze speelt (Sharon Tate) essentieel voor het verhaal, maar dat betekent niet dat deze constant op de voorgrond moet treden. Margot Robbie krijgt naar eigen zeggen meer dan genoeg tijd om het karakter neer te zetten. Ze kreeg dus niet minder tekst omdat ze een vrouw is, maar omdat dit genoeg was om het verhaal te vertellen. Een logische keuze van Quentin Tarantino dus.

Kritiek op Quintin Tarantino niet nieuw

Toch blijft de filmmaker een doelwit bij feministen. Veel van zijn films krijgen kritiek omdat ze seksistisch zouden zijn. Ook de manier waarop geweld tegen vrouwen in beeld wordt gebracht, is vaak over gesproken. Van Jackie Brown tot The Hateful Eight, het is iedere keer raak. Dit gaat waarschijnlijk nooit veranderen. Quentin Tarantino zoekt nu eenmaal graag de randjes op en gaat er als het even kan, ook net overheen. Dat zorgt voor ophef, maar bovenal voor heerlijke films.

Benieuwd wat de volgende film van Quentin Tarantino gaat worden? Klik dan hier.

Twitter: Variety

Reageer op artikel:
Quentin Tarantino reageert perfect op suggestieve vraag van feministische journaliste
Sluiten