Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Game 18/06/2020

Prijzen Xbox Series X gelekt: PS5 nu al verslagen?

Zowel de Playstation 5 als de nieuwe Xbox Series worden krachtige consoles. Sony en Microsoft gaan verschillende varianten van hun next-gen hardware uitbrengen, waardoor vergelijken een stuk lastiger is dan bij de vorige generaties.

De strijd om de portemonnee van de consument wordt dan ook niet zo zeer gestreden op het gebied van specs, maar met prijskaartjes. Hoe prijzig de nieuwe consoles worden zal een groot verschil maken tijdens de lancering. Of je console nou net iets sneller is of niet: uiteindelijk is de prijs misschien wel de grootste factor.

Xbox Series X vs. Playstation 5

Beide fabrikanten zijn bereid om verlies te pakken op de hardware, in de hoop dat gat later terug te verdienen met abonnementen en games. Dat maakt het prijsspelletje des te interessanter: wie durft het laagst te gaan, Microsoft of Sony?

Microsoft Xbox Series X
(Afbeelding: Microsoft)

Onlangs lekte al de vermeende prijs van de PS5 op Amazon. Daaruit bleek dat de standaard versie van de Playstation 5 waarschijnlijk 500 dollar gaat kosten. De Playstation 5 Digital Edition, dus zonder disc drive, gaat 400 dollar kosten.

Althans, dat zijn de gelekte prijzen. Het lijkt er op dit moment op dat beide fabrikanten zo lang mogelijk wachten met het bekendmaken van hun prijzen, in de hoop elkaar last-minute af te kunnen troeven.

Microsoft heeft grootse plannen

Nu is ook de prijs van de Xbox Series X gelekt. Een leaker beweert namelijk dat de standaard Xbox Series X slechts 400 dollar gaat kosten. Dat is een extreem agressieve prijs, gezien de nieuwe Xbox qua specs niet onder hoeft te doen voor de PS5.

De leaker zou de informatie hebben gekregen van een insider. Microsoft kan meer initiële verliezen incasseren dan Sony. De vorige generatie was de PS4 de overduidelijke winnaar, met een dominante marktpositie. Het is duidelijk dat Microsoft niet de komende zes jaar of langer opnieuw in een hoekje wil worden geduwd.

200 dollar?!

Daar blijft het echter niet bij! We weten al langer dat Microsoft ook aan een ‘lite’-versie van zijn nieuwe Xbox werkt. Een budgetmodel, dat eerder lekte met de codenaam ‘Lockhart’. De Xbox Series S, zoals de budgetconsole online vaak wordt genoemd, gaat volgens diezelfde leaker, komt ie, slechts 200 dollar kosten!

Die console is Microsoft’s manier om de Netflix van game-streaming te worden. Met Azure is het bedrijf überhaupt al de koning van de cloud, een troefkaart die het techbedrijf in wilt gaan zetten om Sony te verslaan. De Series S is naar verluidt krachtiger dan de Xbox One X, de huidige generatie dus. De console wordt verrassend compact en compleet digitaal: geen fysieke games dus.

Microsoft gaat Netflix achterna

De hardware is precies krachtig genoeg om games te kunnen streamen vanaf de servers van Microsoft. Volgens insiders wil het bedrijf uiteindelijk zelfs een versie uit gaan brengen ter grootte van een Chromecast. Het doel? De Netflix van game-streaming worden.

Al met al belooft het een zeer boeiende strijd te gaan worden. Neem de genoemde prijzen vooral met een korrel zout, want het is duidelijk dat Sony en Microsoft vooral op elkaar wachten en bereid zijn met hun marges te spelen.

Kan Microsoft het verhaal van de huidige generatie omdraaien door Sony af te troeven, of sorteert het bedrijf te agressief voor op een toekomst waar we nog niet aan toe zijn? Op deze forumpagina lees je meer over de streaming-plannen van Microsoft.

Reageer op artikel:
Prijzen Xbox Series X gelekt: PS5 nu al verslagen?
Sluiten