Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 25 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Sony onthult hoe bizar veel sneller de PS5 is vergeleken met de PS4

De afgelopen weken kregen we voor het eerst de gameplay graphics van de Xbox Series X en de Playstation 5 te zien. In beide gevallen is de conclusie duidelijk: men weet opnieuw een flinke stap te zetten.

Op dat vlak zit het dus wel goed met de volgende generatie consoles. Naast mooiere graphics kijken we echter vooral uit naar meer snelheid. Want laten we eerlijk zijn, anno 2020 is navigeren door de menu’s van de PS4 vaak een tergende ervaring. Of games die eeuwig moeten laden.

Playstation 5 wordt razend snel

Wat dat betreft mag het wat meer de kant op van je smartphone. Gelukkig is dat ook precies wat Sony gaat doen met de PS5, zo blijkt nu. De grootste stap die de Japanse fabrikant gaat zetten met de nieuwe hardware is namelijk de SSD.

Het gaat om een custom design, geheel op maat gemaakt voor de opvolger van de PS4. Nu is al de stap van de ouderwetse harde schijf van die console naar überhaupt SSD al significant, maar Sony legt de lat nog hoger. Dankzij de custom hardware is de Playstation 5 namelijk, houd je vast, 100 keer zo snel als zijn voorganger.

Ja, dat lees je goed: 100 keer. Dat is geen overdreven gerucht, maar een detail dat Sony zelf heeft gemeld tijdens een interne vergadering. Je kunt het zelf lezen in dit document.

Sony PS5 SSD snel
(Afbeelding: Sony)

Grote impact

Dat heeft niet alleen grote impact op laadtijden, maar ook op hoe de games eruit gaan zien. Doordat de PS5 sneller assets kan laden, kunnen spellen ook meer details tegelijkertijd in beeld brengen. Grotere omgevingen, meer elementen, etc. Ook ligt de framerate volgens Sony een stuk hoger.

Ja, de graphics die we gezien hebben waren mooi. Maar de huidige generatie ziet er nog zo goed uit dat we niet de grote sprong te zien krijgen die we gewend zijn van de vorige upgrades. Van de PS2 naar de PS3 was een enorm verschil, en van de PS3 naar de PS4 ook.

Afwachten

Maar maak je dus geen zorgen: die enorme upgrade komt er echt wel, maar dus niet op de manier die je zou verwachten.

Al blijft het een kwestie van afwachten, want ten tijde van de PS4-onthulling werd ook gedemonstreerd hoe snel je Killzone op kon starten, met een tempo wat we in de praktijk vervolgens nooit bij andere PS4 games hebben terug gezien.

Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sony onthult hoe bizar veel sneller de PS5 is vergeleken met de PS4
Sluiten