Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Game 14 mei 2020

Xbox-killer: dit zijn de gameplay graphics van de Playstation 5

Leuk al die next-gen specificaties, maar het blijft altijd afwachten hoe games op nieuwe consoles eruit gaan zien. Onlangs kregen we al ons eerste voorproefje op de graphics van de Xbox Series X. Nu is de Playstation 5 aan de beurt. Hoe ver gaat Sony’s nieuwe console de PS4 voorbij?

Verder dan je zou denken, zo blijkt nu. De graphics van de PS4 zijn al niet misselijk, kijk alleen al naar een game als Uncharted 4. Een vergelijkbare stap zetten zoals van de PS3 naar de PS4 lijkt dan ook praktisch onmogelijk.

Playstation 5 techdemo

Toch valt er nog heel wat terrein te winnen. Dat liet Epic Games, de ontwikkelaars achter Fortnite, ons gisteren zien middels een nieuwe demo. Het gaat om een techdemo voor Unreal Engine. Dat is een engine waarmee veel games ontwikkeld worden, ook door andere ontwikkelaars. Een technisch raamwerk, een motor.

De demo, genaamd Lumen in the Land of Nanite, is geheel opgenomen op een echte PS5 via HDMI. Alles wat je in de onderstaande video ziet is dus mogelijk op de opvolger van de Playstation 4. De demo is ook geheel speelbaar, al zal je het personage en de omgevingen niet terug gaan zien in een daadwerkelijke game.

Dynamisch licht en detail-simulatie

Unreal Engine 5 zet vooral grote stappen op het gebied van dynamisch licht en details. Let vooral op de lichtinval, en hoe dat aspect verandert naarmate de speler verder loopt. Qua details moet je denken aan de realistische simulatie van de kleinste kiezelsteentjes, die niet solide vast blijven plakken maar reageren op wat de speler doet.

Dat zijn vooral de vlakken waarop de Playstation 5 en Xbox Series X je kunnen gaan verrassen. Nee, op het eerste oog zijn de graphics niet enorm anders. Maar als je bewegende beelden bekijkt dan aanschouw je al snel de magie van de pure rekenkracht die beschikbaar is voor simulaties: simulaties van haren, water, regen, zand. De werelden leven.

Wordt elke PS5 game zo mooi?

Verwacht overigens nu niet meteen dat elke vroege PS5 game er net zo goed uit gaat zien als de demo van Epic Games. Techdemo’s zijn puur gefocust op demonstreren wat de technologie kan opleveren, en hoeven niet rekening te houden met een hele game die eromheen is gebouwd. Een ding is echter duidelijk: de potentie van de PS5 is enorm.

Reageer op artikel:
Xbox-killer: dit zijn de gameplay graphics van de Playstation 5
Sluiten