Pim Jansen
Pim Jansen Life 25 apr 2019

ProRail onthult ambitieuze toekomstplannen: nooit meer wachten door slimme treinen

We zijn inmiddels dankzij Elon Musk al gewend geraakt aan slimme auto’s, nu is het tijd voor de slimme treinen. Dat is in ieder geval het toekomstbeeld als het aan ProRail ligt. Slimme innovaties en handige koppelingen met smartphones moeten het mogelijk maken dat je in de toekomst niet meer hoeft te wachten op de trein van je keuze. Ook het verschijnsel van overvolle treinen zal dan een fenomeen uit het verleden moeten zijn.

ProRail lanceerde vandaag het jaarverslag en gaf daarin een visie op het reizen per trein in de toekomst. Onder de veelzeggende titel ‘Station Next’ maakt de organisatie duidelijk hoe men denkt het reizen per trein te gaan veranderen.

Zo ziet 2028 eruit volgens ProRail

“Het station in 2028 is interactief met de reiziger en koppelt actuele reisdata aan mobiele telefoon en smartwatch. Daardoor is onnodig op de trein wachten straks verleden tijd en zal een veel betere spreiding van reizigers over drukke spitstreinen mogelijk zijn”, aldus een woordvoerder van ProRail.

Het nieuwe station ‘luistert’ als het ware naar de behoeften van de reiziger. “Ook de info van de treinverkeersleiding zal direct worden gekoppeld aan de reizigersapps, zodat men vertragingen voor kan zijn.”

Meer voorzieningen en een veiliger station

Zo is het reserveren van een parkeerplek in de fietsenstalling op het station binnen een paar jaar gemeengoed. Ook het bestellen van koffie en een broodje zal dan stukken sneller gaan zodat je niet meer in de rij hoeft te staan.

Ook op het gebied van de veiligheid gaat er een heleboel veranderen. Zo komen er duizenden extra camera’s, meer winkels en bemande servicepunten. Op die manier wordt het gevoel van veiligheid sterk verbeterd op de NS stations. Daarnaast zal ProRail ook actief werken aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de stations voor mensen met een beperking. De nieuwe stations zullen in de loop der jaren worden gerealiseerd. Naast ProRail doet ook NS zijn best om het reizen steeds beter te maken. Hoe? Dat lees je hier.

Telegraaf

Reageer op artikel:
ProRail onthult ambitieuze toekomstplannen: nooit meer wachten door slimme treinen
Sluiten