Stapje hogerop? 5 tekenen dat het tijd is voor promotie

Je zit al enige tijd in je huidige baan, je krijgt positieve feedback en je werk wordt gewaardeerd door je collega’s. Stiekem voel je aan dat het tijd is voor promotie, maar hoe weet je of dat gevoel correct is?

Met deze 5 tekenen weet je zeker dat het écht tijd is voor promotie .

1. Je presteert goed in je huidige baan

Een van de belangrijkste zaken die aangeven dat het tijd is voor promotie, is de manier waarop je in je huidige baan presteert. Behaal je consequent goede resultaten? Is je manager nu al maanden op rij tevreden over je werk?

Dan is dit een overduidelijk signaal: jij bent klaar voor een grotere uitdaging. Om promotie te kunnen krijgen, dien je dus gedurende lange tijd topprestaties te leveren. Enkel zo zal je manager jouw kwaliteiten hoog genoeg inschatten voor een promotie.

2. Je maakt de ‘extra mile’

Doe je niet alleen je werk goed, maar lever je daarbuiten ook nog eens extra werk? Ben jij iemand die moeiteloos werk van collega’s overneemt of nieuwe werknemers helpt bij de onboarding?

Dit wil zeggen dat je consistent bereid bent om meer te doen dan wat er van je verwacht wordt. Daarachter schuilt een belangrijk signaal, namelijk dat je klaar bent voor grotere verantwoordelijkheden dan je huidige takenpakket.

3. Je kunt de baan van je baas overnemen

Oké, dit punt moet je misschien niet zo heel letterlijk nemen, maar het geldt eerder als gedachte-experiment. Als je baas nu wegvalt, zou jij zijn of haar verantwoordelijkheden dan kunnen overnemen?

Als je hier volmondig JA op antwoordt, geef je aan dat je niet terugdeinst voor grotere verantwoordelijkheden. Twijfel je of je dit zou kunnen, breng dan in kaart waar je tegenaan zou lopen in een leidinggevende functie.

4. Je snapt het grotere plaatje

Eigen aan werknemers die klaar zijn voor een promotie is dat ze het grotere geheel binnen een organisatie begrijpen. Dat wil zeggen dat je snapt dat je werk bijdraagt aan een hoger doel, dat je begrijpt wat de strategie van de organisatie is en dat je je werk hier ook op kan afstemmen.

Strategisch denken moet dus in je natuur zitten én je moet dit ook kunnen omzetten in concrete acties waarvan het bedrijf gaat groeien.

5. Je bent proactief en hands-on

Een van de meest opvallende eigenschappen van iemand die klaar is voor promotie is het hebben van een proactieve attitude. Dat wil zeggen dat je anderen altijd twee stappen voor bent, dat je continu op zoek gaat naar groeikansen en dat je bereid bent om nieuwe skills te leren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je hands-on bent en dingen kan aanpakken wanneer die nodig zijn, liefst al vandaag nog.

Gesprek om promotie aangaan

Denk je je dus bij al deze punten: “JA, JA, JA”? Go get that promotion. Misschien is het nu even niet de tijd voor promotie, maar als de crisis weer over is, schroom niet een gesprek aan te vragen. Veel mensen durven het niet zo maar, terwijl jouw ambitie juist professioneel overkomt. Ook al krijg je geen promotie, je werkgever weet nu dat je ambitieus bent en zal in de toekomst sneller aan jou dan je collega’s denken.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Stapje hogerop? 5 tekenen dat het tijd is voor promotie
Sluiten