Pim Jansen
Pim Jansen Uncategorized 5 januari 2019

Productiever worden in 2019: enkele eenvoudige tips doen wonderen

Een goed begin is het halve werk. Dat is niet zomaar een uitspraak, het zou je mantra voor 2019 moeten zijn. Door met een frisse blik het jaar te beginnen kun je een hoop tijd besparen. Het belangrijkste advies om meer te kunnen doen, is door optimaal gebruik te maken van productiviteitssoftware. Om je alvast op weg te helpen om van 2019 een uitermate productief jaar te maken zonder meer te werken, hebben we de meest zinvolle tips op een rij gezet.

Hou het simpel

Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, een internationale autoriteit op het gebied van human resources zegt het heel simpel:  “Productiviteit doet meer met minder: output gedeeld door invoer.” Wil je productiever zijn zonder meer te werken, dan is je enige optie om minder te werken. Dat betekent dat je verspilling van tijd moet voorkomen door triviale activiteiten te laten schieten en je te richten op wat er echt toe doet. “Zelfs als je output niet omhoog gaat, heb je op zijn minst meer vrije tijd om productief te zijn op andere gebieden in je leven.”

De takenlijst is een richtlijn, geen wet

Het klinkt misschien onlogisch, maar als je echt alles al van te voren hebt ingeroosterd is het geen garantie dat je productiviteit daardoor stijgt. Time managementcoach Elizabeth Grace Saunders zegt dat je elke week hooguit twee tot drie doelen moet vastleggen. Je hebt dan de mogelijkheid om de tijd voor je eerste doel goed in te plannen. De resterende tijd is dan beter te verdelen over de andere doelen.

Ximena Vengoechea, onderzoekster, schrijver en illustrator, past dit principe toe door op maandagochtend naar haar schema te kijken. Ze kiest niet meer dan drie doelen voor de hele week. “Vervolgens geef ik de voorkeur aan activiteiten die me helpen vooruitgang te boeken op die gebieden.” Ze doet dit door te vragen of deze taken verband houden met haar top drie prioriteiten voor die week. “Zo niet, dan gaan ze onder de lijn”, wat betekent dat ik ze pas aandacht geef als ik de drie doelen die prioriteit hebben, heb bereikt.”

Werk op een schematische manier

Auteur, oprichter en strategisch adviseur Reva Seth heeft het afgelopen decennium onderzoek gedaan naar, en geschreven over productiviteit en tijdbeheer. Voor haar was 2018 het jaar waarin ze alle hacks en ideeën die ze ooit tegenkwam heeft getest. “Wees eerlijk over wat je nodig hebt om werk en privé in balans te houden, energiek en creatief te zijn. Op die manier kun je beter prioriteiten stellen. Voor mij betekende dit dat ik me aan mijn tijdschema moest houden.”

Wat managers kunnen doen

Isaac Oates, CEO en oprichter van Justworks, is van mening dat het niet genoeg is om de balans tussen werk en privé te bevorderen, om werknemers meer betrokken en productiever te maken. De kantooromgeving moet ook in balans zijn en een open kantoor kan juist contraproductief werken.

Voor werknemers is het belangrijk dat zij zich prettig voelen in hun werkomgeving. Dit heeft echter wel zijn grenzen. Zo moet het niet de creativiteit onderdrukken. Creativiteit is namelijk verbonden met productiviteit. Werknemers moeten gestimuleerd worden om ‘out-of-the-box’ te denken. Dat hoeft geen complexe opgave te zijn volgens Isaac Oates. “Bied mensen de mogelijkheid om zich alleen te concentreren of creatief te zijn in kleine groepen”, stelt hij. “Creëer ruimtes waar kleinere groepen samenkomen om doelen te bespreken, feedback te vragen of elkaars ideeën te verfijnen.”

Een tevreden medewerker is productiever

Laura Maness, CEO van Havas New York, denkt dat het creëren van zinvol werk een andere weg is naar productiviteit en creativiteit. Als zodanig lanceerde het bedrijf onlangs een persoonlijke en professionele groeiversneller voor werknemers om hun passies aan te wakkeren en bood een jaarlijkse toelage van 500 dollar aan om een ​​cursus of activiteit van hun keuze te financieren. “Dit bevordert niet alleen de gediversifieerde creativiteit, maar helpt onze medewerkers ook bij het krijgen van meer voldoening”, zegt ze.

Fast Company

Reageer op artikel:
Productiever worden in 2019: enkele eenvoudige tips doen wonderen
Sluiten