Redactie
Redactie Food & Drinks 16 aug 2018

Hoe twee verschillende bieren samenkwamen in dit prijswinnende biertje

Er zijn grofweg twee soorten tarwebier: Duits Weizenbier en Belgisch witbier. Breng de twee samen en voeg er een vleugje eigenwijsheid aan toe en zie daar: een combinatie waarin het beste van twee werelden samenkomt. Hoe dat gebeurt zie je in de onderstaande documentaire. 

Beide bieren profiteren van hun sterke karakter. Belgisch witbier pronkt met z’n frisse gist en mooie kruiden, zoals koriander en schillen van citrusvruchten. In de Duitse variant proef je vooral de gemoute tarwe en de typische hop.

Gooit Hertog Jan de twee simpelweg samen om er vervolgens zijn label op te plakken? Zeker niet. In de onderstaande short-docu legt brouwer Erik van Gaal exact uit hoe Hertog Jan Weizener is geboren…

Meininger’s International Craft Beer Award 2018 + International Beer Challenge 2018

Waarom werkt die combinatie nou zo goed?  Volgens kenners brengt het biertje de volle smaak van een Duits weizenbier en tegelijk de frisheid van een Belgisch witbier, terwijl het geheel weer smaakt als een écht nieuw biertje. De Belgische inbreng zit ‘m voornamelijk in de frisse smaak en de kruiden, ook wel  ‘gruit’ genoemd. Een kruidenmengsel dat gebruikt werd voordat hop in beeld kwam. De Duitsers zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de gemoute tarwe, dat de troebelheid en volle smaak verantwoordt. 

Hertog Jan heeft het bier wat meer bitterheid en kleur meegegeven door (donkergekleurde) mout toe te voegen. Onderaan de streep is een combinatie van gemoute en ongemoute tarwe, hop, kruiden en sinaasappelschil gebruikt. Het resultaat is een succes, want het biertje nam dit jaar de gouden plak mee naar huis tijdens het Duitse Meininger’s International Craft Beer Award 2018 én is op de International Beer Challenge 2018 tot het beste tarwe biertje gekroond. Proost!  

Heb je trouwens ooit van ‘Enkel’-bier gehoord? In dit artikel leggen we precies uit wat je van dit ‘geheime’ speciaalbier kunt verwachten.Advertisement
Advertisement

In samenwerking met Hertog Jan

Reageer op artikel:
Hoe twee verschillende bieren samenkwamen in dit prijswinnende biertje
Sluiten