Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Beter presteren? Zo weet je of je een prestatie- of groeimindset hebt

Stel: je baas geeft je een opdracht waar je nog niet veel kaas van hebt gegeten. In andere woorden: het wordt een uitdaging. Wat zorgt er dan voor dat je jouw mouwen opstroopt en ervoor gaat? Is dat omdat je meer gaat leren over een onderwerp waar je nog niet zoveel van weet en dus je kennis gaat uitbreiden? Of is dat omdat je waarschijnlijk indruk zal maken op je baas en hij of zij je misschien wel een complimentje geeft?

Er is hier geen fout of goed antwoord. Welk antwoord je geeft, hangt namelijk af van je type mindset. We tackelen ons werk allemaal op een verschillende manier. Je kunt deze manieren grofweg indelen in twee categorieën: een groeimindset en een prestatiemindset.

Wat houdt een groeimindset in?

“Een groeimindset houdt in dat je jezelf constant wil verbeteren en graag nieuwe dingen leert”, legt een artikel op Harvard Business Review uit. Als je echt een groeimindset hebt, ben je niet op zoek naar applaus of een schouderklopje. Je haalt voldoening uit het verbeteren van je eigen vaardigheden en het uitbreiden van je kennis.

Kortom: dit is een vorm van intrinsieke motivatie. Je wordt geïnspireerd iets te doen vanwege je eigen interne verlangens, in plaats van je gedrag te laten beïnvloeden door externe factoren.

Je bent waarschijnlijk een ‘groeier’ als je:

  • Ook in je vrije tijd artikelen en boeken leest om jezelf te verbeteren en je kennis uit te breiden.
  • Jij degene bent bij wie je teamleden aankloppen als ze vastlopen of meer informatie nodig hebben.
  • Jij je niet geïntimideerd voelt door problemen, vragen of onderwerpen waar je nog niets van afweet, maar juist enthousiast wordt van de uitdaging.

Voor- en nadelen van groeimindset

Net als bij elke andere mindset, zitten er voordelen en nadelen aan een groeimindset. Zo ben je constant bezig met leren en jezelf verbeteren, ongeacht of dat nodig is of niet. Je accepteert ook sneller kritische feedback – dat is immers een kans om te leren. Ten slotte is de kans groot dat jij kennis op de lange termijn onthoudt. Je bent echt nieuwsgierig en leert het niet om er een onmiddellijk en vluchtig voordeel uit te halen, om het daarna weer te vergeten.

Het nadeel van zo’n groeimindset is dat het bijna constante verlangen om te leren en te verbeteren overweldigend en vermoeiend kan zijn. De hersenen gebruiken namelijk meer energie dan welk ander orgaan dan ook in het menselijk lichaam. Als je zelf de rem er niet af en toe opzet, kan dat juist leiden tot mindere prestaties en oververmoeidheid.

Wat is een prestatiemindset?

Als je een prestatiemindset hebt, word je meer gemotiveerd door erkenning en lof. Iets nieuws leren vind je voornamelijk leuk om de voldoening die je krijgt van een complimentje of een schouderklopje. Oftewel: “Met een prestatiemindset ben je gemotiveerd om gunstige oordelen van anderen te krijgen, of om negatieve oordelen te vermijden”, legt het artikel op Harvard Business Review uit.

Je raadt het al: hierbij gaat het meer om extrinsieke motivatie. Je vertoont gedrag omdat je op zoek bent naar een externe beloning. Dit hoeft overigens niet altijd een complimentje te zijn, maar ook een salarisverhoging of promotie vallen hieronder.

Je bent waarschijnlijk een presteerder als:

  • Je het meest tevreden bent als je positieve feedback krijgt van de mensen met wie je werkt.
  • Jij ook aan jezelf kan toegeven dat je de mening van anderen belangrijk vindt.
  • Je altijd op zoek bent naar mogelijkheden om je kennis op het werk te delen, omdat je het vooral leuk vindt om als degene met alle antwoorden te worden beschouwd.

Voor- en nadelen prestatiemindset

Net als bij een groeimindset, heeft ook het hebben van een prestatiemindset voor- en nadelen. Zo kun jij beter op de korte termijn problemen oplossen en nieuwe informatie opdoen. Vooral bij werk waarin je snel moet schakelen, kan dit dus een enorme troef zijn. Ook is het helemaal niet erg dat je geeft om de mening van de mensen met wie je werkt. Dit maakt je een goede teamplayer en een fijn iemand om mee samen te werken. Bovendien doe je altijd je best om uitstekende prestaties te leveren.

Het constante verlangen om goedkeuring en lof van anderen, kan je uiteindelijk alleen wel demotiveren. Veel mensen zijn namelijk niet goed in het geven van feedback, en zeker niet positieve feedback. Uit een onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat 37 procent van bazen en managers helemaal geen positieve feedback geeft. Als jij externe validatie nodig hebt om gemotiveerd te worden, loop je het risico op hogere ontevredenheid en frustratie.

Het één is niet beter dan het ander

Het is niet zo dat een bepaalde mindset beter is dan de ander. Ze zijn gewoon anders. Maar begrijpen welke mindset jij hebt, kan je in de toekomst helpen. Je weet bijvoorbeeld beter hoe jij te motiveren bent. Bespreek dit ook met je leidinggevende. Als jij een ‘groeier’ bent, kan je aangeven dat je graag een nieuwe vaardigheid leert of een grotere uitdaging aan wil pakken.

Ben je meer een ‘performer’? Geef dan aan dat je graag vaker met je leidinggevende wil zitten om te bespreken wat er minder, maar juist ook goed ging de afgelopen periode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beter presteren? Zo weet je of je een prestatie- of groeimindset hebt
Sluiten