Martyn de Jong
Martyn de Jong Grooming 26 apr 2016

Praktische tips tegen uitdunnend haar

Sommigen onder ons kunnen er niet langer omheen dat hun – eens zo woelige –  lokken met de jaren dunner worden. Voor mannen is dit één van de heftigste lichaamsveranderingen die wij kunnen ondergaan. Hierdoor zitten velen van ons met de spreekwoordelijke handen in het haar, hopend dat het niet erger wordt. Ben jij één van hen, dan komen deze tips zeker geen kwaad. 

Kies het juiste kapsel

Indien er bepaalde plekken zijn waar jouw haar uit lijkt te dunnen, doe je er verstandig aan om de nadruk juist op andere plaatsen te leggen. Vaak is het handig om middels de zijkanten iets meer optisch volume creëren, en een kleine fade richting de – kalende – bovenkant te maken.  Wat je in elk geval niet wil is het gevreesde hoefijzer. Wat je ook kunt doen, is je haar onder een hoek laten knippen, wat in een illusie van diepte resulteert.

Vraag jouw kapper wat de mogelijkheden zijn met jouw type haar. Het zou echter best kunnen dat de tondeuse de beste optie is. Wees hier mentaal op voorbereid.

Pas op met te netjes

Een tweede slimme optie is een ietwat warriger kapsel fixen. Wanneer jouw haar namelijk netjes zit, vallen de “mankementen” beduidend meer op. Met een messy coupe kun je echter een hoop verbergen. Varieer eens met wat mogelijkheden voor de spiegel, kijk wat zou kunnen staan en pas jouw kapsel hierop aan. Laat die nette scheiding in elk geval achterwege. Je lost het probleem uiteraard niet op, maar kunt het hiermee wel minder opvallend maken.

Experimenteer met andere haarproducten

Wellicht is die plakkerige gel niet meer de beste oplossing. Dergelijke producten verzwaren je haar, terwijl je juist volume wilt creëren. Probeer daarom liever wat lichte producten zoals een subtiele crème, haarspray, olie of mousse. Breng deze producten aan op droog geföhnd haar. Die truc met in de handpalmen wrijven en smeren zal niet meer werken; ook dan zal het instorten. Borstel het haar dus eerst omhoog met de haardroger en werk het product er subtiel in met jouw vingertoppen.

De juiste verzorging

Veel mannen met haar problemen hebben vaak twijfels over het wel/niet wassen van hun haar. Wassen is niet slecht voor je haar, mits je de juiste producten gebruikt. Bij de te vaak wassen met minder goede shampoos, kun je jouw huid uitdrogen. Investeer dus in een goede shampoo en was niet vaker dan om de dag. Om je haar extra licht te maken en van meer (optisch) volume te voorzien, kun je dagelijks een goede conditioner gebruiken.

Ook na het douchen dien je erg voorzichtig te zijn met afdrogen, aangezien jouw haar op dat moment het meest kwetsbaar is. Een ruwe behandeling met de handdoek is daarom af te raden. Gewoon laten drogen of voorzichtig droog deppen is beduidend beter. En wil je het echt goed doen, dan gebruik je een haardroger voor nóg meer volume.

Imaginair publiek

Vaak is het ook zo dat een haarprobleem in jouw ogen vele malen erger lijkt dan anderen ooit op zal vallen. In de psychologie noemt men dit ‘Imaginair publiek’ een effect waarbij jij het gevoel hebt dat iedereen naar jouw mankementen kijkt.

[RELATED_ARTICLE article_id=”249317″]

Omdat jij gefixeerd bent op jouw haar, heb je het gevoel dat anderen het anderen minstens net zo erg opvalt. In de praktijk is niemand echter bezig met jouw haar, of het gebrek daar aan. Het enige wat hen misschien wel opvalt, is jouw onzekerheid. Laat het dus een beetje los en richt je liever op andere dingen; of groei een compensatiebaard.  Wat je ook doet, het is heus niet het einde van de wereld: denk eens aan Tan, Stam of Geubels.

Reageer op artikel:
Praktische tips tegen uitdunnend haar
Sluiten