Martyn de Jong
Martyn de Jong Health 3 apr 2017

5 post-workout fouten op het gebied van voeding

We zouden letterlijk boeken vol kunnen schrijven puur over post-workout fouten. Er zijn zo veel kleine tweaks waarmee je jouw sportieve resultaten kunt verbeteren. Voeding maakt bij sport echt het verschil. Zodoende zijn er ook genoeg kleine fouten te maken die grote negatieve gevolgen hebben. Hier vind je vijf van de meest gemaakte en nadeligste op een rijtje.

Ongecontroleerd eten, omdat je denkt dat het mag

Met sport verbrand je in korte tijd aardig wat calorieën. Met eten kun je in een korter tijdsbestek echter nog veel meer nuttigen dan je überhaupt kunt verbranden. Een post-workout maaltijd is zonder twijfel de belangrijkste en grootste maaltijd in de dag van een sporter, maar je kunt het ook overdrijven. Laten we stellen dat je met een uur krachttraining maximaal driehonderd calorieën verbrandt. Een leuke hoeveelheid, maar zeker niet veel als je het in eten verhoudt. Drie sneetjes brood met beleg en je bent er al.

Nattevingerwerk omtrent eiwitten

Knoop deze deze regel in je oren: nuttig na een workout altijd ten minste twintig gram eiwitten.En geen grammetje minder. Er is veel onderzoek gedaan naar de meest effectieve hoeveelheden eiwit na een training. Wat bleek: tien gram is te weinig, veertig was overbodig veel. Met twintig gram was de eiwitopname op zijn hoogst en genoot je dus van de voordelen, zonder overbodige calorieën en eiwitten binnen de krijgen die naar je vetopslag verhuizen.

De meeste sporters hebben echter geen enkel idee hoe twintig gram eiwitten er in de praktijk uitzien. Dus nemen ze na het sporten een gebakken eitje (zes gram) of een glas melk (zes gram), denkende dat het goed zit. Maar helaas ga je het daar niet mee redden. Wil je het goed doen, lees dan de verpakking en reken uit wat je écht zou moeten nemen. Of check dit visuele overzicht.

Pro-tip: eiwithshakes zijn een uitkomst. Je bent met één schepje verzekerd van de juiste hoeveelheden en je hoeft er geen seconde over na te denken.

Vetten na een workout

Eén van de meest gemaakte fouten op het gebied van post-workout voeding is zonder twijfel het nuttigen van vetten. Uiteraard zijn vetten belangrijk binnen een gezond dieet, alleen is er voor alles een tijd en een plaats. En post-workout is in elk geval niet de juiste tijd.

Na een intensieve training is het noodzakelijk om je spieren te voorzien van de benodigde voeding om te kunnen herstellen en groeien. Je wil daarom dat deze stoffen zo snel mogelijk worden opgenomen door je spieren en dat is nou precies waar vet een stokje voor steekt. Vetten vertragen namelijk de opname van eiwitten en koolhydraten in je spieren; hierdoor blijft alles langer in je maag, terwijl het bij voorkeur in je bloedbaan en spieren zou moeten komen. Voor en na een training kun je daarom beter vetten vermijden. Ja, zelfs goede vetten.

Cafeïne na een workout

Een kop koffie na een training is een heerlijke manier om even rustig bij te komen, dat zullen we niet ontkennen. Helaas heeft koffie wel een negatieve invloed op je lichaam. Na een training is je lichaam in staat van rep en roer. Het hele systeem staat onder druk en het stresshormoon cortisol raast alle kanten op. Dit is één van de redenen waarom rust nemen na een training ontzettend belangrijk is.

Die ‘ontspannen’ bak koffie die je zojuist naar binnen hebt gegoten, maakt de stresslevels helaas alleen maar erger. Je hartslag was al hoog en cafeïne gooit daar nog een schepje bovenop. Ook de cortisol-levels in je lichaam blijven hoog.

Cafeïne kan overigens ook best gunstige invloeden hebben voor én na een training. Zo kan het helpen tegen spierpijn en de glycogeen opname met maar liefst 66 procent versnellen. Gunstig! Alleen kun je beter even wachten tot je echt bent afgekoeld, alvorens je weer naar het zwarte goud grijpt.

Alcohol

Het is niet fijn om te horen, dat weten we, maar je kunt niet langer je kop in het zand blijven steken. Alcohol hoort nou eenmaal niet bij sport en is zo ongeveer het domste wat je na een training kunt nemen.

Je komt uitgedroogd de kleedkamer uit, dus vocht is het belangrijkste wat je nodig hebt. Alcohol maakt dit natuurlijk absoluut niet beter, gezien de uitdrogende eigenschap. Dat ‘ene drankje’ (dat er altijd meer worden) droogt je lichaam met de slok sneller uit. Daarnaast verstoort alcohol het proces van spierherstel. Je zult meer en langer spierpijn ervaren en je spieren zullen minder goed groeien. En met al die lege calorieën ben je nog verder van huis. Je kunt dus stellen dat je eigenlijk alle progressie aan het wegdrinken bent. Zonde, niet? Bewaar alcohol daarom liever voor dagen dat je niet sport.

Reageer op artikel:
5 post-workout fouten op het gebied van voeding
Sluiten