Redactie
Redactie Life 1 feb 2016

Portret: Gordon Goody, de beruchte gentleman-overvaller

Drie dagen geleden overleed hij op 85-jarige leeftijd in zijn ‘witte huisje’ aan de Spaanse kust: Gordon Goody, het brein achter de beruchtste treinroof ooit, The Great Train Robbery. Een mastermind die samen met zijn handlangers – waarvan Goody de laatste levende was – nu omgerekend 65 miljoen euro wist te kapen, maar te allen tijde een gentleman bleef. Een portret in tekst en beeld.

Het tot de verbeelding sprekende verhaal van Goody, die door de gewaagdheid van de overval en de enorme buit in één klap een volksheld werd, begon als eigenaar van een kapperszaak. Althans, knippen deed hij naar eigen zeggen nauwelijks; het grote geld verdiende hij met het kraken van kluizen.

The Ulsterman, de geheime raadgever

Via zijn criminele contacten werd Goody gevraagd om mee te werken aan de overal. Het NRC Handelsblad quote hem uit een documentaire van twee jaar geleden: ‘Ik was net vrijgesproken van diefstal, en Brian [Field, een frauduleuze advocaat, red.] vroeg of ik op zijn kantoor langs kon komen. Er werd niets gezegd over een trein – alleen dat er heel veel geld onderweg was, en dat een goed georganiseerde bende dat kon vrij krijgen.

Een deel van de overvallers, jaren later, ter promotie van hun boek over de overval. Van links naar rechts Buster Edwards, Tom Wisbey, Jim White, Bruce Reynolds, Roger Cordrey, Charlie Wilson en Jim Hussey.

Het succes van de overval was volledig afhankelijk van Patrick McKenna (The Ulsterman) – wiens naam tot twee jaar geleden werd stilgehouden door Goody – een postbeambte uit Londen die exact wist hoe en wanneer het grote geld van de banken werd vervoerd. Het was deze man die de bende tipte om niet op zeven, maar acht augustus 1963 de trein te overvallen. Die dag zou er immers meer geld in de wagons aanwezig zijn.

Patrick McKenna

In een bocht in Cheddington werd de trein met een vals signaal tot stoppen gedwongen. Een deel van de trein werd afgekoppeld, terwijl de overvallers in de diesellocomotief én twee wagons met 128 geldzakken (vol met ongeregistreerde briefjes van vijf en één pond) verder reden richting een bruggetje waar hun vrachtwagen stond geparkeerd. Bekijk hieronder een documentaire over de overval.

Geen spijt

Een deel van het geld werd nooit teruggevonden. Spijt van de daad heeft Goody nooit gehad. Echt trots leek hij ook niet te zijn, want tot een aantal jaar geleden zocht hij nimmer de publiciteit op. Zijn bijnaam werd: de Stille Treinrover. Gewelddadig was hij nooit. Alleen de machinist moest het met een klap bekopen, waardoor hij nooit meer zou kunnen werken. ‘Dat is iets wat ik betreur. Niemand mocht gewond raken. Ik was altijd een gentleman, we waren gentlemen-overvallers.’

Ik was altijd een gentleman, we waren gentlemen-overvallers.

Opgepakt

Helemaal vlekkeloos verging het de rovers niet, ze werden immers gepakt! Een potje Monopoly werd ze fataal. De politie wist de schuilplaats te vinden, die grondig was gereinigd op vingerafdrukken. Alleen het Monopoly-spel, dat ze met echt geld hadden gespeeld, was niet schoongemaakt. De volledige bende werd na veel moeite opgerold door Scotland Yard, op drie onbekenden na. Hieronder foto’s van de schuilplaats, de beruchte trein en brug uit het verhaal.

Goody kreeg 35 jaar celstraf, maar was het niet eens met het bewijs. ‘Ze zeiden dat twee schoenen die ze bij onze schuilplaats hadden gevonden van mij waren. Maar dat is niet zo, want ik droeg die dag laarzen. De rechter wist dat ik erbij werd genaaid, maar ik stond er nou eenmaal slecht voor.’ In plaats van te balen, besloot hij zijn straf te accepteren. Bij de pakken neerzitten was nooit zijn ding, dus leerde hij zichzelf Spaans tijdens zijn tijd in de bak.

Rustig leven aan de Spaanse kust

Op zijn 46ste, in 1975, werd hij dankzij een wijziging in de wet vervroegd vrijgelaten. Of hij het weer zou doen? ‘Als de omstandigheden net zo waren als toen, zou ik het wel verleidelijk vinden. Maar de criminaliteit van nu is niet mijn ding. Weet je, mijn vader wilde dat ik loodgieter zou worden, maar ik wilde een crimineel zijn. Als crimineel hoef je nooit hard te werken, maar je kunt wel makkelijk aan geld komen. Ik stal graag. Ik was geen gangster, maar een dief.’ Eenmaal uit het gevang besloot hij voor zijn zieke moeder te zorgen. Vier jaar later vertrok hij richting Mojácar, Spanje.

Daar richtte hij een kleine bar op, genaamd Kon Tiki. Samen met zijn vrouw en dochter leefde hij een teruggetrokken bestaan. Bij de plaatselijke bevolking was hij geliefd, niet als laatste vanwege zijn grote liefde voor (zwerf)dieren. Ondanks zijn verleden is zijn dochter trots op hem. Toch hangt er een boordje boven het bed van haar zoon met de woorden: ‘Probeer nooit je grootvader na te volgen’.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Portret: Gordon Goody, de beruchte gentleman-overvaller
Sluiten