Redactie
Redactie Films & Series 12 jan 2016
Leestijd: 5 minuten

De bizarre opkomst en ondergang van drugsbaron El Chapo

Het is je vast niet ontgaan dat de Mexicaanse drugsbaron El Chapo, geboren als Joaquin Guzmán (58), de meest besproken crimineel is van dit moment. Niet gek, want kort geleden werd de besnorde bandiet gearresteerd nadat hij vorig jaar wist te ontsnappen uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij Mexico-Stad. Hoe maakte hij het onmogelijke tot drie keer aan toe mogelijk? En hoe werd deze Mexicaan één van de beruchtste en rijkste criminelen ter wereld? Een portret in tekst en beeld.

Update 1 februari: Vandaag werd bekend dat El Chapo opnieuw wist te ontsnappen via een tunnel onder het douchegedeelte in zijn cel. Dit keer ontsnapte hij uit de Almoloya de Juárez-gevangenis in Mexico.

Maar eerst: actie. Beelden van de arrestatie van El Chapo die eerder zijn vrijgegeven. Het gaat er behoorlijk hard aan toe, dus zet het volume niet te hoog.

De Korte

De Korte, zoals de Nederlandse vertaling van El Chapo luidt, is de oprichter en leider van het Sinaloakartel (ook wel: de Confederatie) en staat daarmee aan het roer van het machtigste en meest gewelddadige drugskartel van Mexico. De vertakkingen van de Confederatie verspreiden zich ver over de wereld en zijn goed voor een winst van drie miljard dollar per jaar, waarmee ze volgens RTL Nieuws meer verdienen dan tech-grootmachten als Facebook en Netflix. Het eigen vermogen van El Chapo werd in 2009 door zakenmagazine Forbes op ruim een miljard dollar geschat. De handel in cocaïne uit Colombia, marijuana uit Mexico en opium en heroïne uit Zuidoost-Azië geldt als de belangrijkste inkomstenbron. De eindbestemming van alle drugs: the U.S. of A. Het land van The American Dream.

Geleerd van de grootmeester

De Korte werd niet zomaar de machtigste man van deze omvangrijke organisatie. Jarenlang was hij de rechterhand van zijn voorganger El Padrino, de grootste drugsbaron in de jaren tachtig. Toen hij in 1989 werd gearresteerd, nam El Chapo het stokje over. Hij voerde een reorganisatie door en startte zijn eigen kartel: de Confederatie. Een jaar later, in 1990, gold dit gezelligheidscollectief als een van de grootste criminele organisaties ter wereld. De “carrière” van El Chapo begon echter vrij onschuldig; als zesjarig jochie ging hij aan de slag als verkoper van sinaasappels en priklimonade. De handel op straat was dagelijkse realiteit voor de jonge Guzmán. Zijn ouders waren arm, dus moest er gewerkt worden. De handelsgeest bleek z’n beste vriend, want een kleine tien jaar later, op vijftienjarige leeftijd, kweekte en verkocht hij al marijuana als warme broodjes. Het duurde niet lang voor de sneeuwbal begonnen te rollen en de wereld kennismaakte met de lange armen van De Korte.

Geweld

Hoewel El Chapo naar eigen zeggen geen gewelddadig persoon is, wordt zijn kartel verantwoordelijk gehouden voor het ontwrichten van de Mexicaanse samenleving door op grote schaal terreur te plegen. Hij sprak de woorden: ‘Alles wat ik doe is mezelf verdedigen. Maar begin ik? Nooit.‘ Een discutabele stelling, gezien de ‘oorlog’ tussen verschillende drugskartels voor meer dan honderdduizend doden heeft gezorgd. In totaal wordt El Chapo door de Amerikaanse minster van Justitie Eric Holder, verantwoordelijk gehouden voor de dood en vernieling van miljoenen levens. Wereldwijd. En vergis je niet, die moorden waren van het gruwelijkste soort. Een simpele zoekopdracht op ‘war on drugs Mexico’ levert huiveringwekkende beelden op waardoor zelfs de meest misselijkmakende horrorfilms plotsklaps veranderen in chick flicks.

[RELATED_ARTICLE article_id=”244106″]

Ontsnappingskoning

Een machtig man als El Chapo houd je niet zomaar tegen, zo is gebleken. Vanuit het gevang ging hij gewoon door met het aansturen van de Confederatie. Ook het fysiek vasthouden van De Korte bleek een behoorlijke uitdaging. In 1993 werd hij gearresteerd toen hij probeerde te vluchten naar Guatemala na een mislukte aanslag van het rivaliserende Tijuanakartel. In 2001 wist hij, vlak voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, te ontsnappen door zich te verstoppen in een karretje met wasgoed. Uiteraard had hij de bewakers omgekocht. Vanaf dat moment werd hij opgejaagd door elke denkbare autoriteit, de Mexicaanse en Amerikaanse overheid voorop. Het is bijna een stoer jongensverhaal, want het lukte de gevreesde bandiet om uit de handen te blijven van de politie. El Chapo bleek, naast een enorme berg geld en wapens, namelijk over veel creativiteit te bezitten. Alsmede een olietanker aan loyaliteit van de mensen om hem heen (lees: een leger). Zo bezat hij zeven gepantserde huizen die elk met elkaar verbonden waren via een tunnel. Twee jaar geleden wist hij nog te ontsnappen aan een militaire inval door een tunnel onder een badkuip, waarvan in het filmpje hieronder de beelden te zien zijn. De Amerikaanse overheid zette een beloning van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. El Chapo werd officieel public enemy number one.

Op 22 februari 2014 werd hij als nog gearresteerd in de Mexicaanse badplaats Mazatlán. Nog geen jaar later wist hij wéér te ontsnappen. Dit keer via een bizarre tunnel onder de doucheruimte in zijn cel. Het bouwwerk, dat door handlangers van El Chapo was gegraven, ging tien meter de diepte in en was anderhalve kilometer lang. Saillant detail: de tunnel was voorzien van trappen, een rails met motor en ventilatiesystemen. Met genoeg geld kan alles, zo lijkt het. Bekijk hieronder een korte documentaire over de filmische ontsnapping, inclusief bewakingsbeelden van ‘het moment’.

Sean Penn

De gewonnen vrijheid duurde tot afgelopen vrijdag. Vreemd genoeg, dook kort na de arrestatie ineens de naam van acteur Sean Penn op. Penn zou de drugsbaron ergens in de jungle hebben geïnterviewd voor het Amerikaanse Rolling Stone Magazine. De Korte zou tegenover de acteur eveneens interesse hebben getoond om zijn kant van het verhaal te vertellen middels een filmvertaling (Disney, meld u). Geloof het of niet, maar de grootste crimineel van deze tijd werd gevloerd door zijn eigen ijdelheid; de sporen van Sean Penn brachten de autoriteiten namelijk bij de drugsbaas. Nu rest de vraag: wanneer ontsnapt de drugsbaron opnieuw? De geruchten gaan dat de advocaat van El Chapo de uitlevering naar Amerika kan kan vertragen met zes jaar. Tijd zat dus om een ontsnapping te plannen. En Sean Penn, wat kunnen we zeggen… good luck!

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De bizarre opkomst en ondergang van drugsbaron El Chapo
Sluiten