Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Game 7 juli 2020

PS5 en Xbox Series X graphics gaan Hollywood achterna

Het is onwerkelijk, maar over een paar maanden is het eindelijk zover: dan zijn de Playstation 4 en Xbox One niet langer next-gen, maar moeten ze plaats maken voor hun opvolgers. Dan hebben we het natuurlijk over de Playstation 5 en Xbox Series X.

Beide consoles zijn al onthuld, al kunnen we naar verluidt ook nog op een zeer goedkope mini-versie van de Xbox Series X rekenen. Daar lees je hier meer over. We weten dus al een hoop over de consoles, maar de games? Daarvan hebben we amper beelden gezien.

Playstation 5 vs. Xbox Series X

Ja, flashy trailers, maar amper in-game beelden. Amper gameplay. En dat is uiteindelijk waar we vooral benieuwd naar zijn: worden de games van de volgende generatie consoles echt zoveel mooier dan de vorige generatie?

Je ziet sowieso elke generatie weer dat het jaren duurt voor ontwikkelaars alles uit een console halen. Vergelijk bijvoorbeeld de eerste games voor de Playstation 3 met wat Naughty Dog uiteindelijk neer wist te zetten met games als Uncharted 3 en The Last of Us.

Ondanks het gebrek aan gameplay-beelden stelt ontwikkelaar Epic Games ons gerust. Dat is de studio achter Unreal Engine 5, de nieuwe versie van de technische basis die vele ontwikkelaars gebruiken om hun eigen games te maken. De motor van een spel.

Epic Games over next-gen graphics

Als een studio dus kan weten wat er op de PS5 en Xbox Series X mogelijk gaat zijn, dan is het Epic Games wel. Zij zorgen er immers met hun software voor dat andere ontwikkelaars alles uit de next-gen hardware kunnen halen.

Daarom vallen een aantal uitspraken van Kim Libreri op in de nieuwste uitgave van het Playstation Magazine. Hij is CTO van Epic Games en deed een aantal bijzondere uitspraken. Hij noemt de graphics van de Playstation 5 en Xbox Series X onder andere “movie-realistic“. Zo realistisch als een film dus.

“Het is een levenslange droom van mij dat real-time computer graphics, en vooral die in games, net zo echt worden als in films.”

Hij gaat verder: “Next-gen graphics en processorkracht zal games niet alleen meeslepender maken, maar gaat er ook voor zorgen dat nieuwe gameplay-concepten voordeel hebben van vol dynamische omgevingen en licht, maar ook van verbeterde physics, slimmere AI en rijkere multiplayer-ervaringen.”

Over films gesproken

Over films gesproken: de engine van Epic Games werd ook al gebruikt voor het filmen van The Mandalorian, waarbij acteurs niet voor een groen scherm maar in een soort halve cirkel vol televisieschermen acteren. Zodat ze echt in de fictionele ruimte staan, in plaats van voor een loos groen scherm.

Op naar de next-gen consoles! Epic Games heeft qua graphics in ieder wel wel al een veelbelovende demo voor je klaar staan:

Videogames Chronicle

Reageer op artikel:
PS5 en Xbox Series X graphics gaan Hollywood achterna
Sluiten