Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 25 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

We veranderen in plastic: Nederlandse onderzoekers delen primeur

Help, we veranderen langzaam in plastic. Nederlandse onderzoekers hebben baanbrekend onderzoek gedaan naar microplastics in bloed.

Dat microplastics een groot klimaatprobleem vormen, was al bekend. Dat dieren, vooral in de oceanen, er vol mee zitten, is ook geen nieuws meer. De hele wereld zit vol met die troep, ruim dat allemaal maar eens op. Maar nu weten we dus ook dat het in ons bloed zit, niet echt een lekkere gedachte.

Microplastics al in ons bloed

Een team van Nederlandse wetenschappers heeft naar eigen zeggen voor het eerst aangetoond dat plasticdeeltjes vanuit de omgeving in de menselijke bloedsomloop terechtkomen. Het onderzoek is gedaan door de Vrije Universiteit Amsterdam, Deltares en van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Zij onderzochten het bloed van 22 anonieme donoren. Dit bloed werd onderzocht op de aanwezigheid van vijf verschillende polymeren, de bouwstenen van plastic. Ook werd van de afzonderlijke polymeren bepaald in welke mate ze aanwezig waren in het bloed. Driekwart van de proefpersonen bleek plastics in het bloed te hebben.

‘1 theelepel plastic op 1.000 liter’

“Het onderzoek levert dus, voor het eerst, bewijs dat plasticdeeltjes bij mensen in de bloedsomloop terecht kunnen komen”, aldus de wetenschappers. Eerdere aanwijzingen hiervoor kwamen uit experimenten in een laboratorium.

In het bloed van de proefpersonen bedroeg de totale concentratie plasticdeeltjes gemiddeld hoeveelheden die te vergelijken zijn met één theelepel plastic in 1.000 liter water. Polyethyleentereftalaat, polyethyleen en styreenpolymeren waren de meest aangetroffen soorten plastic in de bloedmonsters.

Volgens de onderzoekers is het nog onbekend hoe schadelijk dit is. Ook zou verder onderzocht moeten worden hoe gemakkelijk deze deeltjes vanuit de bloedbaan in weefsels terecht kunnen komen, bijvoorbeeld in organen zoals de hersenen.

Autorijden op gerecycled plastic

Nog meer recyclen, dus. Lees hier hoe wetenschappers erin zijn geslaagd auto’s te laten rijden op waterstof, dat gemaakt is van afvalplastic.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We veranderen in plastic: Nederlandse onderzoekers delen primeur
Sluiten