Dennis Mons
Dennis Mons Elektrische fiets 16 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze plantaardige e-bike is lichter dan elke andere elektrische fiets

Plantaardig eten is de normaalste zaak van de wereld. Maar een plantaardige e-bike? Dat is behoorlijk nieuw. Volgens de fabrikant is deze elektrische fiets ook nog eens de lichtste van allemaal.

De Hummingbird Flax is een curieuze creatie. In tegenstelling tot andere fietsen, vaak gemaakt van ultralicht, maar zeer stevig glasfiber, is deze e-bike gemaakt van flax. In Nederland bekend als vlas.

Plantaardige elektrische fiets van flax

Vlas is een plantje en door het weven van de draden uit de steel kun je een duurzaam en stevig frame maken voor de Hummingbird Flax. Hierdoor weegt de e-bike nog nét geen 10 kilo. Ter vergelijking: een normale e-bike weegt 26 kilo en de lichtste vouwfiets in Nederland weegt 12,9 kilo. Je vindt ze vast ook lichter dan 10 kilo, succes met zoeken.

HUMMINGBIRD FOLDING ELECTRIC FLAX BIKE, plantaardige elektrische fiets, e-bike, vlas, dichtbij
Gemaakt van vlas (Afbeelding: Hummingbird)

Dat de vouwfiets zo licht en klein is, heeft overigens wel enige nadelige gevolgen. Ten eerste is het verre van een snelle e-bike. Aan de achterkant bevindt zich een batterij die zo’n 250 watt aan energie heeft. Ook is de actieradius niet heel erg indrukwekkend.

Van huis naar werk op je eBike

Toch hoef je over de afstanden van de superlichte e-bike niet echt te klagen. Je kan er potentieel zo’n 50 kilometer mee rijden voordat de batterij leeg is. Meer dan genoeg voor veel forensen. Een eventueel nadeel is wel dat de batterij is ingebouwd. Als je wil opladen, en je woont bijvoorbeeld in een flat, dan moet je de plantaardige elektrische fiets dus naar boven tillen. Maar gezien het gewicht van de Hummingbird Flax valt dat ook wel weer mee.

HUMMINGBIRD FOLDING ELECTRIC FLAX BIKE, plantaardige elektrische fiets, e-bike, vlas
In vol ornaat (Afbeelding: Hummingbird)

Ondanks het feit dat de Hummingbird Folding Electric Flax Bike (zoals hij officieel heet) een geinige kleine elektrische fiets is, is de prijs voor de plantaardige e-bike verre van klein. Hij kost zo’n 5.000 Britse pond (bijna 6.000 euro). Ga je helemaal los met alle beschikbare accessoires, dan kom je al snel op een bedrag van 7.000 euro. Daar heb je een prima tweedehands autootje voor.

Hoe dan ook is het een goede zaak dat er nu een plantaardige e-bike is, die grotendeel biologisch afbreekbaar is. Het zou intrigerend zijn als autofabrikanten dit materiaal ook gaan gebruiken voor hun carrosserie.

Mocht je een elektrische fiets overwegen, maar toch écht iets minder geld willen spenderen, dan staan hier een paar aanraders.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.