Life 7 jan 2019 Thomas Aalderink

Heldhaftige piloot landt grootste vliegtuig ter wereld ondanks bizarre windvlagen

Mensen vragen zich wel eens af waarom piloten zo veel geld verdienen. Tegenwoordig zijn er namelijk ontelbaar veel hulpmiddelen die het meeste werk voor je opknappen. De autopiloot doet zijn ding en de piloot zit lekker achterover. Klinkt als gemakkelijk geld verdienen, maar dat is het zeker niet. Als al die toeters en bellen het laten afweten dan is het aan de vliegenier om te laten zien waarom zij zoveel verdient.

Dat piloten hun gewicht in goud waard kunnen zijn, werd onlangs bewezen door een werknemer van Emirates. De man vrouw achter de knuppel vloog gisteren richting zijn eindbestemming in Engeland en daar stond zij voor een flinke uitdaging. Niet alleen was de landingsbaan kletsnat er stond ook nog eens wind. En dan hebben we het niet over een licht briesje, maar over keiharde windstoten.

Piloot zet grootste vliegtuig veilig aan de grond

Het waaide zo hard dat meerdere vliegtuigen hun landing moesten afbreken om een nieuwe poging te wagen. Sommigen moesten zelfs uitwijken naar een andere luchthaven. Niet veel later was het de beurt aan de Airbus A380. Dit is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. 72,72 meter lang en met een spanwijdte van bijna tachtig meter. Er passen 853 passagiers in en heeft een leeggewicht van 275 ton!

Het was aan de Emirates piloot om het 300 miljoen euro kostende toestel veilig aan de grond te zetten. Gemakkelijk ging dat zeker niet. Zoals je in de video kunt zien wordt de gigantische Airbus A380 behoorlijk heen en weer geslingerd. Ondanks het gezwabber weet de piloot het gigantische toestel op de kletsnatte landingsbaan te krijgen. We hebben zo’n gevoel dat de passagiers heel blij waren toen het vliegtuig eenmaal veilig aan de grond stond. Zelf als je geen vliegangst hebt, is dit behoorlijk heftig.

Trial by turbulence – A380 thrown around but gets through

The only time I’ve seen the world’s largest plane toyed-with by severe weather, and in particular windshear which caused other flights to abort the approach. The Easyjet A320 simply didn’t try again and diverted away. This was a day when the wind grew stronger as it moved towards crosswind direction, finally erupting as shown here.

Ook op Schiphol kan het flink waaien

Dit is trouwens niet de eerste keer dit jaar dat een Emirates piloot zijn A380 onder zware omstandigheden moest landen. Een paar dagen geleden werd het grootste passagiersvliegtuig ter wereld ook al succesvol aan de grond gezet ondanks een westerstorm. Ditmaal dus niet in Engeland, maar in Nederland. Ook daar zijn beelden van en die vind je hieronder.

Emirates Airbus A380 landt op Schiphol tijdens westerstorm

De eerste westerstorm van het jaar raast over het land. Daar hebben ook piloten flink wat last van. Om 12.45 uur landde de piloten van een Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, op luchthaven Schiphol.

Gulf News

Reageer op artikel:
Heldhaftige piloot landt grootste vliegtuig ter wereld ondanks bizarre windvlagen
Sluiten