Peninsula: Zuid-Koreaanse zombiefilm biedt bioscopen weer hoop

Tenet en tig ander blockbusters zijn uitgesteld, bioscopen blijven leeg en Netflix is de lachende derde. In Hollywood valt er weinig te vieren de afgelopen tijd. Gelukkig zijn er ook nog lichtpuntjes, als je maar ver genoeg zoekt. In Zuid-Korea bijvoorbeeld, met Peninsula.

Dat is de opvolger van Train to Busan, een zombiefilm uit 2016. Dat was destijds al een grote hit in Zuid-Korea, maar de cultfilm kreeg pas een paar jaar later internationaal de aandacht die het verdiende nadat Netflix de film in een groot aantal markten aan zijn aanbod toevoegde.

Train to Busan 2: Peninsula

Horror, thriller-elementen en zombies: het klinkt als de zoveelste film in een uitgemolken genre, maar door films als Oscar-winnaar Parasite en I Saw The Devil weten we dat Zuid-Koreaanse regisseurs keer op keer weten te verrassen. Met films die net wat minder veilig binnen de Hollywood-lijntjes kleuren.

Check bijvoorbeeld ons lijstje met zes Zuid-Koreaanse topfilms die je gezien moet hebben. Waarschijnlijk stuk voor stuk sterker dan de laatste paar Hollywood-films die je hebt gestreamd.

Hoop voor de bioscoopindustrie

Maar goed, terug naar Train to Busan. De filmmaker Yeon Sang-ho heeft namelijk ondanks de huidige pandemie zijn opvolger gewoon in de bioscopen uitgebracht. Dat leverde na het eerste weekend een indrukwekkend internationaal debuut van 20 miljoen dollar op.

Een forse opsteker voor de industrie. Alleen al in Zuid-Korea werd er 13.2 miljoen dollar opgehaald, ondanks de beperkte capaciteit van bioscopen vanwege de getroffen maatregelen. Ook in Taiwan (4.7 miljoen) en Maleisië (4.1 miljoen dollar) werd er flink gescoord.

Daarmee heeft IMAX met Peninsula zijn eerste weekend van 1 miljoen dollar te pakken sinds de pandemie begon. Ook stormt de Train to Busan-sequel de top vijf grootste Koreaanse debuten binnen. Een mega-prestatie, want die top vijf bestaat verder geheel uit films die uitkwamen toen alle bioscopen gewoon op volle capaciteit draaiden.

In 2016 wist Train to Busan wereldwijd 160 miljoen dollar binnen te harken. Een prestatie van formaat, zeker voor een relatief obscure Zuid-Koreaanse titel. De kans dat Peninsula zulke mijlpalen aan gaat tikken is helaas klein, want uiteindelijk blijft de markt helaas beperkt. Zeker in de Verenigde Staten, waar bioscopen massaal dichtblijven en normaal zombiefilms juist scoren.

Nederland en de rest van de wereld

Gelukkig zie je steeds vaker dat grote studio’s voorbij Amerika kijken. Zo liet Warner Bros. deze week weten dat Tenet is uitgesteld, maar dat men niet per se meer gaat wachten tot de bioscopen in de Verenigde Staten hun deuren weer openen. Oftewel, een lancering in Azië en Europa is ook mogelijk, en later pas in de Verenigde Staten. Hopelijk een ontwikkeling waar meer studio’s heil in zien.

Ook in Nederland staat Peninsula op de planning, voor een release op 11 november. Nog even afwachten dus. Hopelijk gooit een tweede golf niet roet in het eten…

Train to Busan 2 Peninsula Hoop bioscopen
(Afbeelding: Next Entertainment World)

THR

Reageer op artikel:
Peninsula: Zuid-Koreaanse zombiefilm biedt bioscopen weer hoop
Sluiten