Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Stijl 2 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Zijn de kapsels uit Peaky Blinders wel historisch accuraat?

Bij Peaky Blinders denk je ongetwijfeld direct aan geweld, whisky, stijlvolle pakken en natuurlijk de iconische kapsels. De serie zit vol opgeschoren koppies en dat heeft een flinke impact gehad op het huidige straatbeeld. Overal zie je nu mannen met een onvervalst Peaky Blinders kapsel. Wij juichen het toe, maar zijn deze kapsels eigenlijk wel historisch accuraat?

Wat is nu eigenlijk het Peaky Blinders-kapsel? Het belangrijkste is dat de achter- en zijkanten opgeschoren zijn en de bovenkant langer. Hoeveel langer is verschillend per kapsel. Ook de manier waarop het haar is opgeschoren varieert. Van overal dezelfde lengte tot een subtiele overgang. Beter bekend als een fade.

Zijn de kapsels in Peaky Blinders historisch accuraat?

Daarnaast kun je ook nog variëren in de manier waarop je dit kapsel draagt. Strak naar achteren met een glanzende pomade zoals Arthur Shelby of wat minder gestyled en naar voren zoals Tommy. Het kan allemaal. Zolang de achter- en zijkanten maar lekker kort zijn. Dat is hoe een echte Peaky Blinder erbij loopt. Althans, in de serie.

Peaky Blinders kapsel
Draag jij ’em zoals Arthur of Tommy? (Afbeelding: BBC)

Klopt dit beeld wel met de werkelijkheid? Jazeker. De makers van Peaky Blinders hebben goed in de geschiedenisboeken gekeken. Van het straatbeeld tot de kleding en dus ook de kapsels. Grotendeels alles wat je ziet is accuraat. Het welbekende kapsel was in die tijd namelijk zeer populair bij mannen uit de arbeidersklasse.

Een belangrijke kanttekening is wel dat de kapsels alleen kloppen als je kijkt naar de tijd waarin de serie zich afspeelt, maar dat ze verder weinig te maken hebben met de Peaky Blinders zelf. Volgens historici was deze bende namelijk niet meer actief ten tijde dat de serie zich afspeelt. De term Peaky Blinder werd toen nog wel gebruikt voor criminelen, maar de bende zelf was niet meer actief.

Waar komt het Peaky Blinders-kapsel vandaan?

Het kapsel zelf komt overigens ook niet uit Birmingham, maar uit Glasgow. Net na de eerste wereldoorlog begonnen kleine criminelen (die bekend stonden als Neds) met het opscheren van hun haren. Kort aan de achter- en zijkanten en lang bovenop. Deze trend waaide vervolgens over richting het Zuiden en belandde zo ook in Birmingham.

Netflix strikt makers Peaky Blinders en Stranger Things voor oorlogsserie
Arthur wisselde nog wel eens van stijl. (Afbeelding: BBC)

In eerste instantie was het kapsel vooral populair in criminele kringen omdat het praktisch was. lang haar was namelijk onhandig in straatgevechten. Door het op te scheren had je daar geen last van en hoefde je niet direct helemaal kaal te gaan. Het is dus niet zo gek dat je het kapsel ook vaak in Peaky Blinders voorbij ziet komen.

Terug van weggeweest

Hierdoor werden criminelen onbedoeld trendsetters. Het duurde namelijk niet lang voordat ook andere kringen van de samenleving het Peaky Blinders kapsel gingen omarmen. Vooral in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw werd het kapsel steeds populairder in de hogere sociale klassen.

Dat bleef lange tijd zo, maar je weet hoe het gaat met mode. Op een gegeven moment verdween het kapsel weer uit het straatbeeld. Nu is de coupe, vooral dankzij de serie, weer helemaal terug, al begint de trend gedateerd te raken. Mocht je zelf willen overstappen naar een Peaky Blinders-kapsel. lees dan hier wat je aan je kapper moet vragen.

Foutje in Peaky Blinders

Hoewel de makers enorm hun beste hebben gedaan om Peaky Blinders qua stijl zo historisch accuraat mogelijk te maken, is dat niet helemaal gelukt. Oplettende kijkers hebben namelijk een fout ontdekt die in zo’n beetje iedere aflevering opnieuw opduikt. Wat dat precies is, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.