Nieuw Star Wars boek legt eindelijk Palpatine in The Rise of Skywalker uit

Dankzij een nieuw officieel boek is het eindelijk iets duidelijker hoe Palpatine terug kon keren in Star Wars: The Rise of Skywalker.  ⚠️Je bent gewaarschuwd: dit artikel staat vol spoilers voor de nieuwste Star Wars film!

⚠️Pas op: hieronder volgen spoilers⚠️

Het is alweer een maand geleden dat Star Wars: The Rise of Skywalker uitkwam, de grote afsluiter van decennia aan films. De blockbuster van Lucasfilm en Disney was al direct controversieel toen bleek dat Palpatine terug zou keren.

Precies, de Emperor waarmee men in de originele trilogie al korte metten maakte. We hebben in Return of the Jedi allemaal gezien hoe het personage van Ian McDiarmid uitgeschakeld werd op de tweede Death Star.

Hoe kwam Palpatine terug in The Rise of Skywalker?

Helaas legt The Rise of Skywalker amper uit hoe Palpatine terug heeft kunnen keren. De film moet al op een veel te hoog tempo vele verhaallijntjes bijeen brengen, waardoor er weinig ruimte is om de ontwikkelingen meer achtergrond te geven.

Al snel begonnen fans dan ook massaal online te speculeren hoe Palpatine weer tot leven is gewekt. Waar het er even op leek dat we nooit een officieel antwoord op die vraag zouden gaan krijgen, hebben we nu goed nieuws.

Officiële uitleg

Een nieuw officieel Star Wars boek biedt namelijk meer context. Voor elke Star Wars film wordt er een Visual Dictionary uitgebracht, waarbij vrijwel elk ruimteschip, personage en object worden uitgelegd en benoemd. Daardoor komen er interessante details naar voren waarvoor in de films zelf geen tijd of ruimte is.

Dat geldt ook voor de The Rise of Skywalker Visual Dictionary. Daarin worden de gebeurtenissen uit Episode IX meer geduid, waaronder hoe de Emperor weer tot leven gewekt kon worden en wie zijn mysterieuze volgelingen zijn, de figuren in zwarte gewaden die op een soort tribune toekeken op het einde van The Rise of Skywalker.

Star Wars The Rise of Skywalker Palpatine

Sith Eternal en Kylo Ren

Die volgelingen zijn de Sith Eternal, zo legt de Visual Dictionary uit. Dat is een geheime cult die de Galactic Empire en Sith Order weer in ere wilde herstellen. Ze doken onder op de planeet Exegol, een zeer oud bastion van de Sith in de Unknown Regions. Daar gebruikten ze de Sith Citadel als uitvalsbasis.

Decennia lang hielden ze zich bezig met de langzame wederopstanding van Darth Sidious, Palpatine dus. Ook hielden ze Kylo Ren nauwlettend in de gaten. De Sith Eternal wilden namelijk beoordelen of Kylo een waardige erfgenaam van de Sith Legacy zou kunnen zijn.

Sith Troopers

Daarnaast hoefden ze zich niet te vervelen, want ze bouwden ook aan een vloot Xyston Star Destroyers en een leger aan Sith Troopers werd getraind om compleet loyaal aan de Sith Eternal te zijn. Daarvoor indoctrineerden ze duizenden menselijke inwoners van Exegol. Onder dwang leerden ze de Dark Side te aanbidden, waarbij het ze ingeprent werd dat ze recht hebben op het complete universum.

Tijdens The Force Awakens stonden de Sith Eternal al op het punt om hun vloot te gebruiken om de First Order te ondersteunen, gezien ze Kylo Ren in het viezer hadden als hun erfgenaam. Toen bleek dat hij twijfelde en niet de sterke leider was die ze nodig hadden, was het de beurt aan Palpatine om alsnog de troon te bestijgen.

Darth Sidious werd tot leven gewekt met “speciale technologie en oude Sith magie”, aldus het boek. Lekker vaag wordt het dus gehouden, want veel concreter wordt het niet. Wel wordt de band tussen Kylo Ren en Rey genoemd als het element waardoor de Galactic Emperor weer zijn krachten terugkreeg.

Uiteindelijk blijft het een verhaalontwikkeling die vrij geforceerd aan blijft voelen, hoe je het ook wendt of keert. Disney had duidelijk een last-minute plan nodig voor de finale. De kans dat fans ooit een concreter en bevredigendere uitleg gaan krijgen, is dan ook klein…

💣Check ook: Star Wars: alle films op een rij (van slechtste naar beste)

MovieWeb

Reageer op artikel:
Nieuw Star Wars boek legt eindelijk Palpatine in The Rise of Skywalker uit
Sluiten