5 financiële lessen die in Netflix-serie Ozark verscholen zitten

Terwijl we geduldig wachten op seizoen 4 van de wat ons betreft geniale serie Ozark, blikken we even terug op de lessen die we sinds 2017 hebben geleerd van financieel adviseur Marty Byrde. Ja, geloof het of niet, maar er zijn heel wat financiële lessen te leren uit een Netflix-serie waarin je een financieel adviseur volgt die een drugsbaas als cliënt heeft.

En let even op: als je nog nooit Ozark hebt gezien, krijg je wel een paar spoilers (!) voor je kiezen.

1. Vind altijd de win-win

Dit is misschien wel de grootste les die we van Netflix-serie Ozark kunnen leren. Want zelfs als er een pistool op hem is gericht, weet Marty Byrde er onderuit te komen door te onderhandelen. Elke keer weer creëert hij een ZOPA (zone of possible agreement) als er eigenlijk geen mogelijkheid meer is om een deal zou sluiten.

Al in de eerste aflevering weet hij een maffiabaas te overtuigen om zijn leven te sparen, omdat hij meer geld kan verdienen voor hem. Wat je hiervan kunt leren: raak niet in paniek in lastige situaties, zoals onderhandelingen. En vind altijd de win-win. Een situatie waardoor de andere partij én jij erop vooruit gaan.

2. Leef sober

Marty Byrde uit Ozark is een financieel adviseur die miljoenen beheert, maar hij rijdt in een auto waarnaar niemand zal omkijken. Hij is niet bang om geld uit te geven om meer geld te verdienen, maar is niet onder de indruk van luxe producten. Een groot verschil met hoe veel andere mensen in het leven staan. Veel mensen geven namelijk juist meer uit dan er binnenkomt, omdat ze een goede indruk op anderen willen maken.

3. Ga er nooit vanuit dat de ander minder slim is

Marty Byrde vertrok van de grote stad naar een klein stadje, in de veronderstelling dat de lager opgeleide lokale bevolking goedgelovig en makkelijk uit te buiten zou zijn. Al snel komt hij erachter dat de locals heel goed weten hoe ze moeten hosselen en bedriegen. Uiteindelijk komt de hoofdrolspeler in Ozark erachter dat hij de lokale bevolking zal moeten respecteren om succesvol te worden. Sterker nog, hij kan veel van ze leren.

Loop nooit een onderhandeling of meeting in, denkend dat de ander minder slim is dan jij. En heb je een bedrijf: neem de problemen van je klanten altijd serieus als je meer wil verkopen.

Lees ook: 7 doodnormale beroepen waarmee je miljonair kunt worden

4. Steek nooit geld in iets zonder onderzoek te doen

In zijn haast om het drugsgeld wit te wassen, investeert Marty Byrde in een falend motel, een stripclub en een mortuarium. Allemaal met voorspelbare slechte resultaten. Wat je hiervan kunt leren: steek nooit geld in iets wat je niet helemaal begrijpt. Schakel hulp in om 90 pagina’s vol juridisch jargon te ontcijferen, bijvoorbeeld. Als niet weet wat je koopt én wat de risico’s zijn, loop je weg.

5. Vertrouw je instinct

Zelf op zoek naar een financiële adviseur? Of benadert iemand je met een ‘mooie financiële kans’? Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Maar daarnaast is het goed om op andere rode vlaggen te letten. “What is money? It’s everything if you don’t have it, right?”, zegt Marty Byrde in Ozark als onderdeel van zijn gebruikelijke pitch. In zijn pogingen om nieuwe klanten te lokken, vertelt hij vaak dat goede investeringsmogelijkheden snel zullen verdwijnen als ze er niet op inspringen.

Ozark seizoen 4 op Netflix

Hopelijk leren we in seizoen 4, direct ook het laatste seizoen, in Ozark nog een hoop lessen van financieel adviseur Marty Byrde. Een releasedatum is nog niet bekend, maar de opnames zijn afgerond. Lees hier meer over het nieuwe seizoen.

Lees ook: Deze carrièrelessen leerden we van de Friends personages

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
5 financiële lessen die in Netflix-serie Ozark verscholen zitten
Sluiten