Manners X Dakar Rally 2019: overnachten in het Dakar bivak

Wanneer we aan de Dakar Rally denken, denken we aan brullende motoren, enorme trucks, zand, uithoudingsvermogen en het uiteraard het o zo belangrijke bivak. De plek waar de teams bij elkaar komen en de voertuigen weer worden opgelapt. Wij waren er met Mini bij en maakte het bivak van avond tot ochtend met eigen ogen mee.

Overnachten in het bivak tijdens de Dakar Rally

Na onze spectaculaire roadtrip dwars door de prachtige landschappen die Peru te bieden heeft en het meemaken van de eerste Dakar Rally etappe van 2019, konden we ons opmaken voor een overnachting in het bivak. We parkeerde onze Mini Countryman bij het Mini X-Raid team en zouden gaan overnachten in de comfortabele rooftoptenten op de Countryman’s. Maar eerst het bivak verkennen.

Manners X Dakar: Overnachten in het bivak

Overal voertuigen

Wij maakten het bivakavontuur mee na de allereerste etappe, van Lima naar Pisco. Op dat moment waren er maar een handjevol uitvallers, dus het kamp was met 300 rijders met voertuigen en teams behoorlijk vol. Een drukte waar je ‘u’ tegen zegt, met overal waar je maar keek teams en hun brute voertuigen. Van het enorme Mini X-Raid team tot de Motul kistrijders door naar het Maxxis Dakar Team van de gebroeders Coronel.

Manners X Dakar: Overnachten in het bivak

Sleutelen tot je er bij neervalt

Voor de coureurs is het bivak de plek voor een rustmoment, een goede maaltijd en bijvoorbeeld een massage om het lichaam weer op te lappen voor de volgende loeizware etappe in de Dakar Rally. Voor de monteurs is het keihard werken. De techneuten moeten, wanneer het nodig is, de gehele nacht door met het oplappen van het voertuig. De één kan rusten, de ander moet een nachtje door.

Manners X Dakar: Overnachten in het bivak

Coureurs in het bivak

Natuurlijk is het bivak ook de plek voor de coureurs. Sommige luxe paardjes verblijven in hotels in de buurt, maar de meeste rijders slapen gewoon in het bivak, een uitgelezen moment om te spreken met een aantal coureurs. Zo spraken we met Mini X-Raid coureur en voormalig Dakar-winnaar Nani Roma en Hollandse trots en navigator Tom Coronel. Nani Roma had die dag een tamelijk lastige etappe en finishte als elfde en sprak nog maar eens uit dat de Dakar Rally altijd Dakar blijft en gewoon ongelofelijk zwaar en onvoorspelbaar is.

Manners X Dakar: Overnachten in het bivak

Ook spraken we Tom Coronel, die had een goede eerste dag gehad. Gebroeders Coronel reden een lekkere etappe en finishte op een 36e plek met een kwartiertje afstand op de nummer één. Tom vertelde dat de auto goed aanvoelde en dat het navigeren erg lekker ging! Een mooi begin van de Dakar 2019. Ook liet Tom nog even zijn slaapplek zien en zoals je raadt is dat geen hotel. De navigator brengt de nacht gewoon door in een klein pop-up tentje waar jij op Lowlands ook in ligt te tukken.

Manners X Dakar: Overnachten in het bivak

Vroeg uit de veren

Voor de meeste coureurs en monteurs was het een kort nachtje. De auto’s waren in de tweede etappe als eerste aan de beurt en zouden om 05:30 vertrekken. De Mini’s die allemaal bij de eerste 16 zaten, konden dus ook vroeg uit de veren. Stil in het bivak is het nooit, dus ook wij stonden na een comfortabele nacht in de Mini rooftoptent om 05:30 midden tussen de vertrekkende chaos. Onder het genot van het opkomende zonnetje was het genieten van het vertrekkende schouwspel. Om 08:15 was er geen X-raid vrachtwagen meer te bekennen, dus konden wij ook onze spullen pakken en beginnen aan onze spectaculaire terugreis naar Lima.

Een klein festival midden in de woestijn

Het bivak: overal grote tenten, het is nooit stil en er hangt een goede sfeer. Het had een klein beetje weg van een soort festival waar de muziek verzorgd wordt door ronkende motoren, generatoren en het geluid van gereedschap. Verder is het gezellig druk en valt er altijd wat te beleven! Net een soort Lowlands, maar dan met een ander thema en duurt het minder lang. Een nacht in het Dakar-bivak was geweldig en maakte onze Dakar-ervaring compleet!

Meer lezen over onze onwijs dikke roadtrip doe je hier! Op zoek naar inspiratie voor je nieuwe backpack trip? Ga naar Peru! Lees hier vijf redenen waarom jij naar Lima moet.

Reageer op artikel:
Manners X Dakar Rally 2019: overnachten in het Dakar bivak
Sluiten