Volkshobby nr. 1 blijkt dikmaker: simpele tips tegen overgewicht
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FVolkshobby-nr.-1-blijkt-dikmaker-simpele-tips-tegen-overgewicht.jpg)
Op de bank ploffen met de afstandsbediening in de hand is al decennialang volkshobby nummer 1. Mensen die TV-kijken tijdens hun maaltijd, eten meer. Zowel tijdens het kijken als daarna, blijkt uit recent onderzoek. Met deze tips kun je dat overeten minimaliseren en voorkomen dat je overgewicht kweekt.
Filmpje kijken vanavond? Tuurlijk pak je daarvoor ook de snacks uit de kast. Of wat dacht je van bord op schoot naar de voetbalsamenvattingen kijken. Een slecht idee, zo blijkt uit onderzoek. Het zorgt er niet alleen voor dat je meer eet tijdens het kijken, maar ook in de maaltijden daarna. Hoe dat zit en tips hoe je dit effect kunt minimaliseren lees je hier.
Onderzoek: TV-kijken zorgt voor overeten en overgewicht
Het onderzoek van begin dit jaar is een zogenaamde meta-analyse. Een analyse van meerdere onafhankelijke studies om grote overkoepelende conclusies te kunnen trekken. De wetenschappers wilden ontdekken of televisie kijken tijdens het eten invloed heeft op de hoeveelheid die je eet.
Uit de resultaten blijkt dat TV-kijken tijdens het eten inderdaad zorgt voor overeten. Als we de cijfers uit het onderzoek omrekenen in procenten, blijkt dat mensen die afgeleid worden door de TV gemiddeld 6 á 7% meer eten. En gek genoeg zorgt het ook ná de afleiding nog voor overeten. Zo ongeveer 15%. Als je dit bekijkt in de context van twee gemiddelde maaltijden van 600 kcal, eet je dus al snel een kleine 150 kcal meer dan wat je daadwerkelijk nodig hebt.
Drie oorzaken en tips om overeten te voorkomen
Hoe komt het nu dat mensen zoveel overeten wanneer ze TV-kijken? Hoewel de onderzoekers niet op zoek waren naar oorzaken en dus geen bewijs hebben, doen ze wel een aantal voorzichtige aannames. De beste tip om overeten tijdens TV-kijken te voorkomen is natuurlijk om níét te eten met de TV aan. Maar als je toch echt die voetbalwedstrijden wil kijken met je bord op schoot, dan kunnen onze tips je mogelijk helpen om overeten te voorkomen.
1. Afleiding zorgt voor minder bewustzijn van eten
Zonder dat je het doorhebt glijdt je hand alweer in de zak met chips, of het bakje borrelnootjes tijdens TV-kijken. Dit gaat dusdanig onbewust dat je geen idee meer hebt van hoeveel je al hebt gegeten. Vooral bij films en series, waarbij je aandacht constant wordt getrokken door iets nieuws, is dit effect groot. Daarnaast zorgt die afleiding er mogelijk voor dat je de verzadigingssignalen van je lichaam niet of minder voelt. Allemaal oorzaken van overgewicht.
2. TV-kijken tijdens het eten verstoort geheugenvorming
Omdat je minder bewust bent van wat je eet, suggereren de onderzoekers dat je het mogelijk ook minder goed onthoudt. Vandaar dat je ook ná TV-kijken nog overeet.
3. Je eetmoment duurt langer, wat zorgt voor overeten
Als je televisie kijkt tijdens het eten, duurt je eetmoment automatisch meestal precies één aflevering. Vaak is dat langer dan een normale maaltijd. En als je het hebt over snacks werkt dit natuurlijk ook zo. Pas als de aflevering is afgelopen en je even geen afleiding meer hebt (en je die halflege chipszak ziet) denk je pas weer na. En dan is de basis voor overgewicht al gelegd.
Duurzaam afvallen door NEAT
Ondanks bovenstaande tips, is het voorkomen van overeten niet altijd makkelijk. Begint je buikje net iets groter te worden dan je het liefst zou willen? Met deze tips verhoog je jouw NEAT, wat een makkelijke manier is om duurzaam af te vallen.