Redactie
Redactie Gezondheid 28 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Column: “Sinds wanneer is het posten van je schaarsgeklede, vermagerde lijfje niet ordinair?”

Zoals de meeste mensen in mijn omgeving zullen beamen, ben ik geen mensenvriend. Filosoof Sartre schreef eerder: “De hel, dat zijn de anderen.” Ik vind dat hij gelijk heeft en reserveer mijn vriendelijkheid slechts voor een select groepje. Mensen met humor, beschaving en zelfspot komen er alleen in bij mij. Nu heb ik een hele doelgroep gevonden die geen van die kwaliteiten bezit. Fitgirls en fitboys.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Oswin Beingsick, met dank aan personal training studio Atelier de Fer.

Elke dag verbaas ik me er over dat onze sociale media gedomineerd wordt door deze fitnessproleten. Schreeuwerige typjes met duizenden tot miljoenen volgers die niets dan de meest oppervlakkige facetten van mijn geliefde sport belichten tot er niets overblijft dan pulp.

Ik zie talloze posts van verwarde jonge meisjes die hun eigen kont op de foto zetten in het kader van #fitlife. Sinds wanneer is het posten van je schaarsgeklede vermagerde lijfje niet ordinair mensen? Overigens vind ik het ook vervelend dat deze groep helemaal niets heeft gepresteerd en zichzelf neerzet als een autoriteit. Neem het van mij aan, skinny of gespierd zijn is geen prestatie. Sterk en gezond zijn voor een hele lange periode wel.

Onze sport begint oppervlakkiger te worden. Ik stel daarom voor dat we volgende zaken niet doen om de boel een beetje op niveau te houden. Leest u mee?

  • Post geen foto’s van uw onblote torso op social media of op dating sites. Please don’t, niemand wil ongevraagd geconfronteerd worden met uw naaktheid.
  • Deel geen foto’s van gezonde maaltijden. Statement food is not done. Een leuke foto van u en uw disgenoot is daarentegen altijd welkom.
  • Trek alleen uw shirt uit als u maximaal twintig meter van een strand of zwembad bent verwijderd. Of u wilt bewust aangezien worden als deelnemer van een Engels vrijgezellenfeest. Dat kan natuurlijk ook.
  • Als u de tips en trainingen van Manners volgt en in de gelukkige positie terechtkomt dat u het lichaam van een Griekse god heeft verkregen, denk dan aan het heilige woord: maatkleding. Te strakke kleding is een fatale stijlfout. De Italianen noemen het spottend “il condomi”. Voorkom dit en laat uzelf een mooi maathemd aanmeten.

Fitheid is een verantwoordelijkheidsgevoel naar uw eigen lichaam en voorbehouden aan degene die de discipline vasthoudt om door te gaan met werken tot het doel is bereikt. U heeft een goede communicatie met uw eigen lijf en maakt weloverwogen keuzes wanneer het tijd is voor een feestje of wanneer u rust pakt. Of u losgaat bij de frietboer of juist gezond eet. Het is een levensstijl die uitstraalt dat u goed voor uzelf zorgt en dat u daarom ook goed voor anderen kunt zorgen. U bent fysiek en mentaal weerbaarder dan de gemiddelde mens en u kunt de wereld aan met een topsportmentaliteit. Dat is fitheid. Zoiets schreeuw je niet van de daken. Dat hou je voor jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column: “Sinds wanneer is het posten van je schaarsgeklede, vermagerde lijfje niet ordinair?”
Sluiten