Felle kritiek op te witte Oscars leidt tot nieuwe diversiteitsrichtlijnen

De afgelopen jaren is er behoorlijk wat kritiek geweest op de Oscars. Net als Hollywood zelf zijn ook deze prestigieuze awards te wit. Dit leidde er zelfs toe dat de hashtag #OscarsSoWhite trending was. Dat was in 2016 en sindsdien heeft de instelling die de Academy Awards uitreikt er het nodige aan gedaan om dit te veranderen. Maar dit is blijkbaar nog niet genoeg.

Daarom gaat er vanaf 2024 behoorlijk wat veranderen. De Academy Awards hebben namelijk nieuwe richtlijnen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat er meer rekening wordt gehouden met diversiteit in de categorie ‘beste film’. Deze maatregel komt als antwoord op de kritiek die er de laatste jaren is geweest. Volgens velen is er namelijk veel te weinig diversiteit onder de acteurs en regisseurs die in het verleden een beeldje in ontvangst hebben mogen nemen.

Oscars moeten minder wit

Deze diversiteitsrichtlijnen zijn onderdeel van een vijfjarenplan. Het doel daarvan is om de diversiteit te bevorderen. In het plan staan onder andere percentages en aantallen voor het aannemen van mensen met een niet-witte huidskleur, maar het gaat verder dan dat. Zo zijn er ook quota’s voor vrouwen, gehandicapten en lhbt’ers. “Wij geloven dat deze inclusie-standaarden langdurende, essentiële verandering in onze industrie zullen versnellen”, stellen de twee hoogste bestuurders van de Oscars in een verklaring.

Dit plan is niet alleen bedoeld om de diversiteit op het witte doek te bevorderen, maar ook daarachter. Deze diversiteitsrichtlijnen gelden niet alleen voor acteurs en regisseurs maar ook voor iedere andere persoon die aan de film werkt. Denk daarbij aan marketingmedewerkers, het productieteam en zelfs stagiairs. De Academy Awards hebben in totaal vier voorwaarden opgesteld. Om kans te maken op de prestigieuze Oscars moet een film aan minimaal twee voldoen. Hierbij wordt gekeken naar de casting en onderwerp, personeel achter de schermen, stage- en opleidingsmogelijkheden, en marketing en publiciteit.

diversiteitsrichtlijnen per 2024 van kracht

Om Hollywood een kans te geven om zich aan te passen gaan deze regels niet direct in. Vanaf 2024 zullen de nieuwe diversiteitsrichtlijnen van kracht zijn. Filmmakers die vanaf dat jaar kans willen maken op een Oscar zullen dus goed moeten opletten wie ze aannemen.

Reageer op artikel:
Felle kritiek op te witte Oscars leidt tot nieuwe diversiteitsrichtlijnen
Sluiten