Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 24 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Origin is de eerste zelfrijdende elektrische auto zonder stuur en pedalen

Het Amerikaanse General Motors wil de eerste zijn die een volledig autonome auto op de markt brengt. De eerste stap is in San Fransisco gezet waar het merk GM Cruise, dochteronderneming van General Motors, de Origin aan de wereld voorstelde. Het is volgens de autobouwer de eerste zelfrijdende auto zonder stuur of pedalen. Alle controle geef je hierin uit handen.

Geen stuur en pedalen

De zelfrijdende elektrische auto Origin heeft geen stuur of pedalen, een uitgesproken uiterlijk en zit vol met de nieuwste technologoe. In de Origin vind je twee banken. Nu zijn er meer auto’s die over twee banken beschikken, maar twee banken die naar elkaar toe gericht zijn is een stuk unieker. Het interieur oogt daarmee heel rustig. Geen stuur, versnellingspook, motorkap of kofferbak. Het resultaat is een enorme ruimte in een auto die niet groter is dan zijn medeweggebruikers.

Interieur Origin
Enorme ruimte (Afbeelding: General Motors)

Zelfrijdende auto komt eraan

Volledig autonoom rijden is nog toekomstmuziek. Veel mensen hebben er moeite mee om een zelfrijdende elektrische auto als de Origin alle controle te geven. Autonoom rijden op zichzelf is niet de angst, maar niet de mogelijkheid hebben om in te grijpen voor sommige mensen wel. GM Cruise gelooft erin dat de techniek in staat is om beter te rijden dan de gemiddelde menselijke bestuurder. Het merk gaat hier pas mee aan de slag als het zelf harde bewijzen heeft geleverd om de veiligheid van autonoom rijden vast te stellen.

origin, gm cruise, general motors, zelfrijdende elektrische auto, stuur, pedalen
(Afbeelding: Daniel Vine Garcia)

Concurrentie uit Duitse hoek

Wat de plannen voor de Origin zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de zelfrijdende elektrische auto in de toekomst als taxi ingezet zou kunnen worden. General Motors heeft ook geen termijn genoemd voor wanneer we de auto op de weg zouden kunnen gaan zien. Op technisch vlak moeten er eerst nog wat stappen worden gezet. Daar zit wat druk achter, want General Motors is niet het enige merk dat met autonoom rijden bezig is. Tijdens de CES heeft Mercedes ook laten zien wat het in huis heeft met de Vision AVTR.

? Check ook: Elektrische invasie op de automarkt, maar is het ook betaalbaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Origin is de eerste zelfrijdende elektrische auto zonder stuur en pedalen
Sluiten