Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 4 feb 2019

Opzienbarend: Elon Musk geeft alle patenten voor Tesla vrij

Elon Musk heeft zich van zijn meest vriendelijke kant laten zien. Wie vanaf nu ‘te goeder trouw’ de Tesla-technologie wil gebruiken zal in juridische zin, geen strobreed in de weg worden gelegd. Je bent dus geheel vrij om een Tesla wagen te kopen, volledig te strippen en de techniek van de wagen gebruiken zonder licentie.

In een blogpost beloofde de flamboyante miljardair “geen octrooirechtelijke procedures te beginnen tegen iemand die te goeder trouw onze technologie wil gebruiken.”

Alle patenten van Tesla mogen vrij gebruikt worden

De grote man achter Tesla kondigde donderdag aan dat hij alle patenten van Tesla had vrijgegeven. Dit gebeurt als onderdeel van zijn poging om de klimaatverandering te bestrijden. Het is een opmerkelijke stap in een industrie waarin elk onderdeel van een product via allerlei octrooien en patenten is beschermd.  ?Lees ook: ‘Kun je met een Tesla probleemloos naar Barcelona rijden? We probeerden het uit’ 

Octrooien en patenten belemmeren de vooruitgang

“Tesla Motors is opgericht om de ontwikkeling van duurzaam transport te versnellen”, aldus Musk. “Als we een manier vinden waarop we in staat zijn om op een verantwoorde manier elektrische, autonoom rijdende voertuigen te produceren, maar de intellectuele eigendomsrechten blijven beschermen,  handelen we op een manier die tegengesteld is aan dat doel.”

In feite zei Musk dat hij sceptisch was over het belang van octrooien. In zijn belevenis dienen die maar één doel: om vooruitgang te belemmeren. Er zijn volgens de topman maar twee partijen die er van profiteren. Ten eerste de bedrijven die ze bezitten en de advocaten die rijk worden van de talloze rechtszaken. De uitvinders zelf verdienen er namelijk niks aan.

Beperkte markt voor elektrische auto’s

Hij zei eerder dat hij zich gedwongen voelde om patenten aan te vragen voor Tesla. Dit om te voorkomen dat grote autobedrijven de technologie kopiëren en hun marketing- en verkoopapparaat gebruiken om de markt over te nemen. “De realiteit is dat octrooien de beschermende functie verliezen. De markt voor elektrische auto’s is zo beperkt dat dergelijke wagens zelfs door de meeste grote fabrikanten niet worden geproduceerd.”

Tesla wordt open-source

Met en productie van circa 100 miljoen auto’s per jaar, is het voor Tesla onmogelijk om genoeg elektrische auto’s te produceren om de milieucrisis aan te pakken, ” aldus Musk. “Mijn suggestie is simpel: laat andere bedrijven elektrische auto’s maken en de wereld kan profiteren van een snelle technologische vooruitgang. Wij zijn van mening dat het toepassen van de open-sourcefilosofie op onze patenten verstandig is. Het zal de positie van Tesla eerder versterken dan verminderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NDTV

Reageer op artikel:
Opzienbarend: Elon Musk geeft alle patenten voor Tesla vrij
Sluiten