Redactie
Redactie Stuff 20 april 2017

Zo krijg je thuis een optimale wifi-verbinding

Het is een hele kunst om een goede internetverbinding in je huis te realiseren. We zetten een aantal handige tips op een rijtje waarmee wifi toch je beste vriend kan worden.

De beste wifi in huis

Wifi kan tegelijkertijd je grootste vriend én vijand zijn. Bijna alles wat we doen gebeurt online, of het nou om school, werk of vrije tijd gaat. Helaas werkt je internetverbinding lang niet altijd mee. Hoe verder je van de router zit, hoe trager het internet begint te worden. Netflix buffert langer, websites laden langzaam en online gamen wordt een nachtmerrie. We helpen je een handje met een aantal basistips.

Houd het centraal

Helaas zijn er een hoop factoren die invloed hebben op je internetverbinding. Dat kan het ontzettend frustrerend maken om problemen op te lossen. Ligt het aan een instelling op je router? Is het je gadget? Of moet je toch gaan bellen met de provider? Onafhankelijk van die factoren is er iets dat altijd belangrijk blijft: de positie van je router.

Het is belangrijk om te onthouden dat het signaal van je router alle kanten op gaat. Zie het als een radius, een cirkel om de router heen. Door de router op een buitenmuur te plaatsen verlies je dus ongeveer de helft van het signaal, terwijl je buren de rest ontvangen. Gelukkig heb je er een wachtwoord opgezet, maar bovenal is het gewoon zonde.

Daarom is het belangrijk dat je de meest centrale plek in je huis vindt. Dat hoeft dus niet per se direct naast je modem te zijn, een oplossing waarvoor veel mensen kiezen. Middels Ethernetkabels kun je de router alsnog op een centrale plek bevestigen. Overweeg een hoge plek, desnoods in een hoekje bij het plafond. Radiogolven gaan meestal naar beneden, niet omhoog. Daarom kan het slim zijn om je router op de tweede verdieping te plaatsen, als je die hebt natuurlijk.

Beperk het aantal objecten tussen de router en je devices

Houd alles centraal dus. Dan komen we aan bij de volgende factor waar je goed op moet letten: wat staat er tussen de router en je devices? Radiogolven kunnen zeker door muren heengaan, maar hoe dikker de muur, hoe zwakker het signaal wordt. Hetzelfde geldt voor water, spiegels en metaal. Probeer je router dus niet achter een tv te plaatsen, of onder een metalen bureau.

Natuurlijk zul je altijd een paar muren hebben, maar probeer het te beperken. Je zult nooit de perfecte plek vinden, maar zelfs kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Je kunt altijd overwegen om een wifi extender te kopen, een apparaatje dat je signaal versterkt.

Vermijd de keuken, want de magnetron is niet je vriend. Magnetrons en wifi routers gebruiken namelijk dezelfde frequentie. Daardoor wordt je wifi signaal verstoord wanneer je de magnetron gebruikt. Bovendien absorberen metalen objecten dus het signaal, zoals we net al vastgesteld hebben. Denk aan je koelkast, diepvries, oven en alle andere apparaten in je keuken.

Speel met de antennes

De kans is groot dat je de antennes op je router kunt bewegen. Ze hebben een grote invloed op je gebruikservaring, want de antennes versturen en ontvangen je wifi signalen. Probeer ze dus op een strategische wijze te positioneren. Als je wil dat je signaal horizontaal wordt verspreid, dan kun je ze het beste verticaal positioneren. Moet het signaal meerdere verdiepingen beslaan? Plaats ze dan horizontaal.

Dit artikel verscheen als eerste op WANT.nl.

Reageer op artikel:
Zo krijg je thuis een optimale wifi-verbinding
Sluiten