Shoes 21 jun 2016 Redactie

Optimaal je leren schoenen onderhouden

Als we kritisch kijken naar de man, vormen zijn schoenen vaak het zwakke punt. Dit heeft niet te maken met de schoenkeuze, maar met het onderhoud. We lopen er vaak piekfijn bij maar onder de enkels gaat het mis. Te vaak zijn de schoenen niet netjes gepoetst en minder verzorgd dan de rest van de outfit. Jammer, want je leren schoenen onderhouden is niet moeilijk.

Je schoenen eenvoudig opbergen

Zijn er regels voor het opbergen van jouw schoenen? Niet echt, maar met nette schoenen dien je wel op te passen hoe en waar je deze neerzet. Zet ze bij voorkeur geheel plat neer op een vlakke ondergrond en houd ze uit het licht. Leer en suède kunnen verkleuren wanneer ze worden blootgesteld aan fel zonlicht. Zet je nette schoenen bij voorkeur gewoon op een plank in de schaduw of in een kastje. Een schoenzak is een kleine, maar waardevolle investering.

Stop je schoenen in deze zakken (uiteraard een paar per zak) en je bent ervan verzekerd dat ze goed worden beschermd. Je loopt geen risico op beschadigingen. Leer jezelf aan om na het dragen je schoenen af te nemen met een droge doek en deze in de zakken te stoppen. De volgende keer wanneer je de schoenen wilt dragen, zijn ze ready to go.

Manners optimaal leren schoenen verzorgen

Het nut van schoenspanners

Een schoenspanner heeft meer functies dan de meeste mensen weten. Primair zorgt zo’n spanner er natuurlijk voor dat jouw leren schoenen op spanning blijven. Leer is een vrij hardnekkig materiaal: wanneer de pasvorm optimaal is, is leer heerlijk comfortabel maar stug leer kan zorgen voor pijnlijke voeten wanneer de pasvorm niet optimaal is. Een schoenspanner zorgt er niet alleen voor dat de ideale pasvorm van nieuwe schoenen eerder wordt bereikt; de spanner zorgt er tevens voor dat de vorm behouden blijft. Dankzij een schoenspanner zul je jouw schoenen eenvoudiger aan kunnen trekken en zullen deze direct comfortabel zitten.

Omdat de schoenspanner de schoen onder spanning zet, voorkom je dat het leer kreuken en scheuren gaat vertonen.

Een voor velen minder bekende eigenschap van schoenspanners heeft te maken met het materiaal. Koop je een schoenspanner, ga dan altijd voor cederhout. Cederhout geeft namelijk een aangename geur af en is een ster in het onttrekken van vocht (en geurtjes) aan jouw leren schoenen.

Hoe je leren schoenen onderhoudt

Manners optimaal leren schoenen verzorgen

Leren schoenen onderhouden vereist enige discipline. Trek je na een dag dragen de schoenen uit en zet je ze gewoon weg, dan zal de kwaliteit van de schoenen vrij snel achteruit gaan. Leer jezelf aan om je schoenen periodiek te onderhouden. Dagelijks kun je ze dus even afnemen met een droge doek, maar afhankelijk van de draagfrequentie dien je ze zo nu en dan ook goed schoon te maken en te poetsen. Draag je ze meerdere malen per week, voer dan sowieso maandelijks de onderstaande stappen uit:

1. Borstel vuil van de schoenen met een schoenborstel van paardenhaar
2. Blijft er hardnekkig vuil over, verwijder dit dan met een licht vochtige doek
3. Wrijf met een oude sok of zachtvezelige doek matchende schoensmeer over het leer. Gebruik niet te veel schoensmeer; er dient slechts een licht, transparant laagje zichtbaar te zijn
4. Laat de schoensmeer zo’n 10-15 minuten intrekken
5. Borstel de gedroogde schoensmeer af met de schoenborstel, oefen iets meer druk uit
6. Trek de schoen aan en poets stevig na met een schone zachtvezelige doek of oude sok

Spray na elke behandelbeurt de schoenen in met een speciale leerspray.

Wat te doen bij schade?

Krijg jij zelf jouw schoen niet meer schoon of heeft-ie ergens schade? Schrijf deze dan niet af. Raadpleeg eerst een schoenmaker om te horen wat hij voor jouw schoenen kan betekenen. Kleine en vaak zelfs grote schades kunnen gerepareerd worden en bij slijtage kan de zool worden vervangen.

Een goede leren schoen vergt een investering; het zou zonde zijn om jouw dure schoenen te laten verloederen. Leer jezelf aan om je schoenen goed te onderhouden: het kost niet veel tijd en moeite en je zult hierdoor veel langer van jouw nette, leren schoenen genieten.

(Foto’s: iStock)

Wil je meer fashion tips lezen? Lees dan deze artikelen, zoals:

Zo hoor je witte schoenen te reinigen

Reageer op artikel:
Optimaal je leren schoenen onderhouden
Sluiten