Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 19 mrt 2019

Oprichter van WhatsApp: “vertrouw Facebook niet en verwijder de app!”

Facebook blijft onverminderd populair. Ondanks de zorgen omtrent de privacy blijven hele volksstammen het platform van Mark Zuckerberg gebruiken. Opvallend genoeg ziet de oprichter van WhatsApp, dat verkocht is aan Facebook, een groot gevaar in de dienst. Dat gevaar is zelfs zo groot dat hij aan iedereen die het wil horen, adviseert om te stoppen met Facebook.

Even voorstellen, Brian Acton. Die naam zal je wellicht niet zo gek veel zeggen, maar hij is een van de oprichters van WhatsApp. De chat-app werd is 2014 verkocht voor een astronomisch bedrag aan Facebook en Brian werd daar nou niet echt armer van. De 47-jarige computer programmeur, die ooit voor Apple werkte als product-tester, heeft volgens Forbes een eigen vermogen van 3.8 miljard dollar.

Dankzij WhatsApp in één klap miljardair

Met de verkoop van WhatsApp voor het duizelingwekkende bedrag van 19 miljard dollar is Acton dus flink rijk geworden. Je zou daarom denken dat hij Facebook een warm hart toedraagt, maar niets is minder waar. Na de verkoop van de chat-app is hij in dienst getreden van Facebook. Die carrière duurde alleen niet echt lang en in 2017 stapte hij op. Want wat was er aan de hand? Hij zag het niet zo zitten dat Facebook geld verdiende over de rug van de gebruikers. Sindsdien is Acton zich dan ook gaan ontwikkelen als een echte digitale rebel en drong er in maart 2018 op aan dat het beter is om de facebook-app te verwijderen.

De gastcolleges van Brian Acton

Inmiddels zijn we een jaar verder en beleeft zijn aversie tegen Facebook een nieuw hoogtepunt. Acton slijt tegenwoordig zijn dagen met het geven van gastcolleges. Dat deed hij bijvoorbeeld op de Stanford University waar hij onlangs te gast was bij een les voor het vak ‘Computer Sience 181’. Hij hield daar een betoog over zijn beslissing om destijds WhatsApp aan Facebook te koppelen. Samen met een andere ex-werknemer van Facebook, Ellora Israni, verzorgde hij de les en liet geen moment onbenut om kritiek te uiten op de manier waarop Facebook geld verdient. In zijn belevenis staat het verdienen van geld hoger op de agenda van Facebook dat de veiligheid van de gebruikersdata.

Ook Google en Apple krijgen er van langs

Het zou, volgens Acton, dus beter zijn als iedereen verdwijnt van Facebook. Het social media platform is overigens niet de enige onderneming waar Acton zijn pijlen op richt, ook Google en Apple krijgen ervan langs. “Deze bedrijven zijn niet geschikt om deze beslissingen te maken. En toch geven we ze de macht. Dat is nog het ergste. We kopen hun producten. We geven ons op voor hun websites. Het is tijd om Facebook te verwijderen, toch?”

Terechte zorgen omtrent de privacy op Facebook

Alhoewel het wellicht vergezocht lijkt om geheel van Facebook te verdwijnen, heeft Acton wel een belangrijk punt. De aantrekkingskracht van Facebook zorgt ervoor dat gebruikers niet snel stil staan bij de gevolgen van hun aanwezigheid op Facebook. Zo weet Facebook al snel wie je vrienden zijn, waar je uithangt en wat je voorkeuren zijn. Die gegevens zijn geld waard, het zorgt er immers voor dat Mark Zuckerberg een vreselijk grote hoeveelheid data tot zijn beschikking heeft waardoor hij in staat is om zijn adverteerders aan zich te binden. Overigens is Facebook wel intern zaken aan het veranderen op het gebied van privacy, maar dat zal nog wel enige tijd in beslag gaan nemen.

Want

Reageer op artikel:
Oprichter van WhatsApp: “vertrouw Facebook niet en verwijder de app!”
Sluiten