Redactie
Redactie Life 3 mei 2017

Opdrachtgevers misbruiken zzp’ers; gebruiken “inwerkperiode” om hen niet te hoeven betalen

Meerdere media, waaronder het AD, berichtten vandaag over een zeer, zeer triest fenomeen: zzp’ers die onder het mom van een ‘inwerkperiode’ onbetaald arbeid moeten verrichten.

Ik ben zelf jarenlang zzp’er geweest en weet hoe precair de situatie van een zelfstandige kan zijn. Zelfs in de beste periodes heb je altijd een stukje onzekerheid: je moet immers weer nieuwe klussen binnen zien te halen. Daarbij is de concurrentie vaak moordend: voor jou letterlijk tien anderen. Voor veel zzp’ers is hun ondernemerschap hun geluk, maar in de meeste gevallen is het ook gewoon hard knokken om geld te verdienen.

Een zzp’er heeft, in vergelijking met collega’s in loondienst, dus al een carrière met minder zekerheden. Dat is niet erg: dat wist hij immers van tevoren en daar heeft hij – hopelijk – bewust voor gekozen. Maar er is een tendens gaande die wij als Manners sterk veroordelen. Die gaat jou als lezer ook aan, want uit eigen onderzoeken weten wij dat veel van onze lezers zzp’er zijn.

Wat is het geval? Grote opdrachtgevers, Rijkswaterstaat en de Rabobank worden door het AD bij naam genoemd, stellen een kansloze eis aan hun freelancers: een freelance termijn met een “inwerkperiode”. Een weinig chique manier om te zeggen: ‘Weet je wat vriend? We nemen je aan voor drie maanden, maar gaan je maar voor twee hiervan betalen, want ach: je hebt het geld toch niet nodig en voor jou tien anderen dus je neemt er maar genoegen mee.

Freelancende millennials van Nederland: wij hopen van harte dat jullie een dikke, vette spreekwoordelijke middelvinger opsteken tegen dit soort bedrijven en hun vacatures. In een ideale wereld reageert helemaal niemand op een beledigende vacature als deze. Jij hoort gewoon betaald te worden voor je arbeid. Een inwerkperiode is 100% grade A bullshit: die heeft iedereen namelijk nodig. Wanneer je iemand in loondienst neemt, krijgt hij toch ook direct salaris?

We weten het: voor veel freelancers zijn goede klussen schaars, dus pak je een mooie opdracht met beide handen aan. Wij hopen echter van harte dat je nog een alternatief vindt, waardoor je dit soort opdrachten lekker links kunt laten liggen. Bedrijven die dit soort vacatures plaatsen moeten zich schamen. Dat ze nul reacties mogen krijgen. Laat het hen maar voelen. En nu potverdomme weer normaal doen met z’n allen.

Reageer op artikel:
Opdrachtgevers misbruiken zzp’ers; gebruiken “inwerkperiode” om hen niet te hoeven betalen
Sluiten