Redactie
Redactie Auto's 14 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Een oldtimer kopen? Op deze 6 zaken moet je letten

Het is een jeugddroom van velen die slechts door een enkeling wordt uitgevoerd: het aanschaffen en opknappen van een oldtimer. Logisch: het is veelal een intense, kostbare en tijdrovende klus. Met deze tips & tricks pronkt die Jaguar XJ, Camaro of Porsche 944 binnenkort bij jou voor de deur.

De crux zit ‘m voor de twijfelaars veelal in de praktische zaken: het opknappen van een oldtimer is veel werk, kost zeeën met tijd en kan een flinke hap uit je (spaar)rekening nemen. Met een fors aanschafbudget kun je deze problemen uiteraard voor een groot deel uitsluiten, maar ook met een kleinere portemonnee kun je mooie bak aan de haak slaan. Hoe je dat doet? Heel zorgvuldig aan de slag gaan tijdens het aankoopproces. Jeff Allen, presentator van het CNBC-programma The Car Chasers, waarschuwt voor de volgende valkuilen.

Zie je roest op een tweedehands auto? Ren!

De makkelijkste manier om tijd en geld te besparen is door uit te kijken voor het o zo vervelende, bruine spul. Een paar kleine stukjes roest is niet erg, maar als je door de vloer kunt kijken of je vinger door het portier kunt steken, zou ik heel snel weglopen. Met een roestige auto blijf je water naar de zee dragen; het één is nog niet gemaakt of je moet het ander alweer fixen.”

Verzeker jezelf van onderdelen voor je een tweedehands auto koopt

Linksom of rechtsom: de onderdelen van een klassieke auto zijn op den duur aan vervanging toe. Check goed of de belangrijkste en schadegevoelige onderdelen nog te koop zijn voor normale prijzen. Ga je voor een zeer uniek model, dan kan dit een flink struikelblok worden. Wees daar bewust van. Een middagje sleutelen is heerlijk, maar frustraties vanwege niet verkrijgbare onderdelen en hoge kosten kun je beter voorkomen.

Meer kilometers = lagere prijs (maar niet per se een wrak)

Logisch: auto’s met weinig kilometers op de teller, zijn in het algemeen meer waard. Dit hoeft volgens Allen niet te betekenen dat een auto met een véél kilometers per definitie een slechte koop is. “De kwaliteit van de auto is het belangrijkste, niet de hoeveelheid gereden kilometers. Ik heb Porsches gekocht met meer dan 320.000 op de teller die perfect onderhouden waren. Bijkomend voordeel: de prijs is vaak lager.”

Doe je huiswerk voor je een 2e hands auto koopt

Ga langs veilingen, praat met experts en dealers, Google je suf en koop alleen de auto die je écht wil. “De naam van een auto + de woorden ‘verkocht voor’ of ‘sold for’ brengen je in luttele seconden in een rijk van informatie; blogs, sites van dealers en fora. Stap met al deze info in je zak de autowereld in, vergelijk jouw vondsten met andere soortgelijke deals en verdeel ze in de categorieën 1 tot en met 4. Respectievelijk een perfecte auto, zeer goede auto, goede auto en een auto in een redelijke staat. De eerste is vrijwel onmogelijk te vinden en lager dan de vierde categorie moet je absoluut niet gaan.”

Extra opties

In de jaren vijftig, zestig en zeventig was het mogelijk om je vers aangeschafte bolide tot in de details te personaliseren. Als een auto een unieke optie heeft – dat kan van een aangepaste raambediening tot extra pk’s zijn – wordt de prijs veelal flink opgeschroefd.” Als je simpelweg een vette bak voor de deur wilt hebben voor een goede prijs, laat de unieke modellen dan voor wat ze zijn.

Een behoorlijk pittig geprijsde Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso uit 1963

Breng een expert mee tijdens het aanschaffen van een oldtimer

Ben je totaal niet thuis in de wereld van oldtimers, neem dan een expert mee. Het internet staat bol van de enthousiastelingen die je maar wat graag op weg helpen (letterlijk). Een expert doorziet de auto en kan de prijs veelal flink drukken, zodat jij meer tijd en geld overhoudt om onder de motor te kruipen.

Betaalbare oldtimers

De prijzen van klassieke auto’s variëren behoorlijk, maar van deze toffe wagens weet je zeker dat ze betaalbaar zijn:
Porsche 944
Ook wel een poor man’s Porsche genoemd, maar who cares? Het is een vette bak van een van de meest gerenommeerde autofabrikanten in de wereld.
Jaquar XJ
Voor rond de 5k scoor je een dikke V6 of zelfs V8, portie verwennerij en Engelse heritage.
Mercedes W123
Eén van de meest populaire klassieke auto’s. Mooi, stijlvol en zeer betaalbaar.

Manners occasions #14: betaalbare tweedehands BMW’s voor de moderne man

Manners occasions #11: tijdloze en betaalbare oldtimers voor mannen met klasse

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een oldtimer kopen? Op deze 6 zaken moet je letten
Sluiten