Redactie
Redactie Life 5 oktober 2018

Alles over de abdijbieren Enkel, Dubbel en Tripel van Hertog Jan

Waar we in de jaren tachtig vooral van pils  genoten, eindigen we nu veel vaker met speciaalbier in ons handen. De variatie is groter, de smaken intenser. En hoewel het soms zo lijkt, is speciaalbier niet geboren in een hippe mini-brouwerij in Amsterdam. Het waren de monniken die de blauwdruk bedachten voor hetgeen we nu als speciaalbier labelen.

De heiligen brouwden het drankje vooral om in hun levensonderhoud te voorzien, en ontdekten vrij rap dat men met een paar aanpassingen een totaal ander biertje wist te creëren. Door te spelen met mout, het meest sprekende ingrediënt van bier, veranderde de kleur, smaak en alcoholpercentage. Dat resulteerde grofweg in vier bieren:

  • Enkel
  • Dubbel
  • Tripel
  • Quadrupel

Middels kruizen werd aangegeven welk type bier in de vaten schuilde. Eén kruis voor Enkel, twee kruizen voor Dubbel, drie voor Tripel en vier voor Quadrupel. Het waren de hoeveelheid kruizen die logischerwijs de namen bepaalde, die we vandaag de dag nog steeds hanteren.

Hertog Jan was de eerste Nederlandse brouwerij die met drie van de vier recepten aan de slag ging, ondanks het feit dat iedereen buiten de kloostermuren pils dronk en de brouwer niet in een abdij was gevestigd.  De Enkel (vers-bittere, volle smaak), Dubbel (frisse rijke smaak en fraaie aroma) en Tripel (moutig tot zoet, met een zachte bitterheid en een palet aan fruitsmaken) van Hertog Jan worden min of meer nog volgens het traditionele recept gebrouwen.

Hoe dat in z’n werking gaat én wat de verschillen zijn tussen de abdijbieren, onderzoekt culinair journalist Joris Vermeer in de onderstaande short-docu.

Hertog Jan Enkel, Dubbel en Tripel – Adbijbieren uit onze brouwerij

In deze serie gaat journalist Joris Vermeer op zoek naar de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. Dit keer Hertog Jan Enkel, Dubbel en Tripel. Drie bieren die ontstaan zijn in de abdij, gebrouwen door monniken. Maar ook zonder een abdij kun je een abdijbier brouwen. Joris onderzoekt hoe dat precies zit.

Terug naar het klooster

Afhankelijk van de sociale status, dronk je een bepaald type bier. Welk type bier in de vaten zaten, werd aangegeven met een of meerdere kruizen. Eén kruis voor Enkel, twee voor Dubbel, drie kruizen voor Tripel en vier voor Quadrupel.

Enkel werd vooral gedronken als voedingsmiddel en was door het lage alcoholpercentage goed door te drinken. Dubbel werd door de monniken gedronken, terwijl Tripel werd bewaard voor bijzondere gelegenheden. Pas als het écht feest was, bijvoorbeeld tijdens een jubileum, werd Quadrupel geschonken. Hoe groter het feest, hoe sterker het biertje. En hoe sterker het bier, des te groter werd het feest. Er is niks veranderd in al die jaren, waarvoor proost!

 


Advertisement

In samenwerking met Hertog Jan

Reageer op artikel:
Alles over de abdijbieren Enkel, Dubbel en Tripel van Hertog Jan
Sluiten