Records verbrijzeld: controversiële oorlogsfilm is grootste release van 2020

Hollywood moet het steeds meer van China hebben als het om de omzet van nieuwe films gaat. Met alle gevolgen van dien. Studio’s passen regelmatig personages, verhaallijnen of complete films aan om de lichtgevoelige Chinese overheid te pleasen.

Ondertussen zet de filmindustrie van China zelf ook grote stappen. Denk bijvoorbeeld aan het science-fiction-spektakel The Wandering Earth, op Netflix. Een film met budgetten en special effects van een niveau dat daarvoor niet door het land werd aangetikt.

The Eight Hundred: grootste film 2020

Het lijkt er nu op dat China weer een megahit te pakken heeft, die ook internationaal indruk kan gaan maken. Dan hebben we het over een brute oorlogsfilm Ba Bai, ook wel bekend als The Eight Hundred. Ondanks de huidige pandemie wist die film afgelopen weekend verschillende records te verbreken.

Tijdens het openingsweekend van The Eight Hundred bracht de oorlogsfilm maar liefst 116 miljoen dollar op. Daarmee is de Chinese film volgens The Hollywood Reporter tot nu toe de meest succesvolle film van dit jaar. Geen enkele andere productie wist wereldwijd zoveel geld in het laatje te brengen.

Het is overigens niet alsof de Chinese bioscopen geen maatregelen treffen: ook daar mag slechts de helft van de bioscoopstoelen gevuld zijn.

Een prestatie van formaat, maar waar gaat Ba Bai eigenlijk over? De oorlogsfilm vertelt het verhaal van 800 Chinese soldaten die zich in 1937 verscholen in een warenhuis in Shanghai. Niet zonder reden: van alle kanten worden ze aangevallen door Japanse soldaten. Enkel een wonder kan ze nog redden.

IMAX en censuur

The Eight Hundred is de eerste Chinese film die geheel is gefilmd met IMAX-camera’s. Helaas geldt ook hier dat je de propagandamachine en censuur van de overheid duidelijk kunt bemerken: Ba Bai zou aanvankelijk juli 2019 al uitgebracht worden, maar moest door bemoeienis van de Chinese overheid uitgebreid aangepast worden.

Desondanks wijst alles erop dat fans van brute oorlogsfilms een nieuwe titel hebben om naar uit te kijken. Later deze maand komt The Eight Hundred ook in Amerika uit. Over een Nederlandse release is helaas op het moment van schrijven nog niks bekend, maar een aankondiging lijkt simpelweg onvermijdelijk.

THR

Reageer op artikel:
Records verbrijzeld: controversiële oorlogsfilm is grootste release van 2020
Sluiten