Pim Jansen
Pim Jansen Life 16 augustus 2018

Ooit ‘grain whisky’ geprobeerd? Deze 5 winnen aan populariteit!

Wat is nou lekkerder dan thuis, na een goede maaltijd, genieten van een glas whisky? Waarschijnlijk is het antwoord: een betere whisky. Maar wat definieert een goede whisky? Daar verschillen de meningen over. Strikt genomen zijn er drie soorten whisky’s (single malt, blended, grain). In dit artikel gaan we dieper in op grain whisky, dat langzaam aan populariteit wint, maar eerst een korte uitleg over de verschillende whisky’s. 

Blended

Oneerbiedig gezegd is blended whisky in feite een allegaartje van verschillende whisky soorten, iets wat overigens extreem lekker kan zijn. Grain whisky is echter een heel ander verhaal. Maar wat is nu het verschil tussen een grain whisky en een single malt whisky?

Single malt

Single betekent niets meer dan één distilleerderij. De ‘single’ in de term single malt verwijst naar het aantal distilleerderijen waar de whisky in de fles vandaan komt. Eén vat (single cask) betekent dat de whisky uit slechts één vat komt, maar single-malt betekent gewoon dat de whisky in één distilleerderij wordt gemaakt, maar is over het algemeen een whisky welke is samengesteld uit met meerdere vaten – tenzij anders vermeld.

Malt

Dit verwijst naar de ingrediënten van de whisky. Single malt Scotch whisky mag alleen gerstemout bevatten. Dat is het. Peated of unpeated, het moet honderd procent gemoute gerst zijn.

Single grain

Single: één distilleerderij. Nogmaals: de ‘single’ hier betekent simpelweg dat de inhoud van de fles wordt gedestilleerd is in één distilleerderij, ook al is het afkomstig van meerdere vaten.

Grain

Terwijl malt whisky honderd procent gemoute gerst moet zijn, kan een goede grain whisky gemaakt worden van elke graankorrel. In Schotland omvat dit kleine hoeveelheden gemoute gerst in combinatie met een ander graansoort. Om een voorbeeld te geven: Borders Highland Single Grain Whisky bevat een  combinatie van vijftig procent gemoute gerst en vijftig procent tarwe.

Wat zijn aangename Grain Whisky’s?

Het aanbod aan whisky’s is groot. Welke moet je hebben? Hieronder vind je vijf grain whisky’s die de moeite waard doch betaalbaar zijn. Lees ook ons artikel: ‘6 goede malt whisky’s onder de 25 euro’.

Strathcolm Extra Special – Single Grain Whisky – 70 cl – 18,99 euro

Een extra speciale botteling van het bedrijf Angus Dundee, beter bekend van de malt whisky die ze produceren voor Glencadam en Tomintoul. Dit is een grain whisky die is geproduceerd met behulp van het Patent Still-proces. Het is een techniek waarbij de alcohol nog steeds wordt gedistilleerd in een kolom (ook bekend als Patent Still). Dit maakt continue distillatie en constante productie mogelijk.

Deze whisky is gemaakt van ongemoute tarwe, maïs voor de gewenste zoetheid, rogge voor de kruidige smaak, met een kleine hoeveelheid gemoute gerst om diepte te creëren. De whisky is gerijpt in voormalige Amerikaanse Bourbon  vaten van eikenhout voor het creëren van een mooie, zoete en vanille-beladen whisky. Op de neus is dit een relatief lichte whisky, met veel zoete granen, een beetje citrusschil en kruidige grassige tonen. De smaak is zacht, bloemig, met toffee-aroma’s en een romige afdronk. Gecompenseerd door een beetje peperkruid. De finish is kort en vluchtig.

Strathcolm Extra Special

Loch Lomond Single Grain – 70 cl – 22,45 euro

Niet veel distilleerderijen kunnen zowel graan als malt whisky produceren op dezelfde locatie, maar dit is wat men bij Loch Lomond wel heeft bereikt. Loch Lomond is een van de weinige distilleerderijen die een assortiment whisky’s  geheel in eigen beheer produceren. Een verrassende en heerlijke whisky, die lichte smaken van graangewassen bevat, hint van toffee, vanille en room, met een beetje abrikozensiroop. Een extreem lichte whisky, perfect voor de creatieve barman, of als een verkwikkende drank voor het eten. Zoals altijd is Loch Lomond vriendelijk geprijsd en daar is deze grain whisky geen uitzondering op. Proost!

Loch Lomond Single Grain

Cameron Brig Single Grain – 70 cl – 24,49 euro

Een single grain whisky uit de grootste distilleerderij van Schotland, Cameronbridge – een distilleerderij die sinds 1824 actief is. De distilleerderij speelt een cruciale rol in de productie van blended whisky’s zoals Johnnie Walker, J & B, VAT 69 en Bells. Deze whisky is niet van een bijzonder indrukwekkende leeftijd, maar biedt wel een goede, goedkope toegang tot de fascinerende wereld van graanwhisky’s.

Cameron Brig Single Grain

Haig Club Single Grain – 70 cl – 34,50 euro

De langverwachte David Beckham single grain-whisky, geproduceerd in de distilleerderij van Cameronbridge. Een combinatie van op first-fill en refill bourbon vaten gerijpte whisky.  David Beckham is samen met Simon Fuller direct betrokken geweest bij de ontwikkeling van het merk Haig Club. Het lijkt misschien een enge nieuwe wereld voor sommigen, maar grain whisky is in aantocht en Haig Club staat vooraan.

Haig Club Single Grain

Glendalough Double Barrel – 70 cl – 35,50 euro

Glendalough Double Barrel Irish Whiskey is een Ierse whiskey, aanvankelijk gerijpt in Amerikaanse bourbonvaten, voordat het een laattse rijpingsronde ondergaat van zes maanden in Spaanse Oloroso Sherry-vaten. De whiskey wordt gebotteld bij 42 procent ABVen op smaak gebracht door het toevoegen van Wicklow Mountain Water. Een vrij smakelijke whiskey die wordt geproduceerd door Glendalough. Het goddelijke vocht is rijk aan vanille, karamel, kerstkruiden en gedroogde fruittonen.

Glendalough Double Barrel

Zo maak je single grain whisky

Er is een verschil in de manier waarop graan whisky wordt gedistilleerd in vergelijking met malt whisky. Single malts worden geproduceerd in de traditionele pittoreske koperen potstills in batchprocessen.

De hedendaagse whisky is echter gedistilleerd in een ander soort ketel die nog steeds bekend staat als een Coffey still. Dit heeft overigens niks te maken met koffie of cafe noir. Het is vernoemd naar zijn maker Aeneas Coffey, die vroeger belastingambtenaar was, en onbetwistbaar een revolutie teweeggebracht in de productie van moderne gedistilleerde dranken.

Over het hele process van het distilleren met een Coffey still kunnen we een heleboel zeggen, maar hier komt het in het kort op neer. Een Coffey Still is een apparaat voor destillatie dat bestaat uit een dubbel destillatievat, ofwel uit twee kolommen. De Coffey Still wordt daarom ook een Column Still genoemd. Dit in tegenstelling tot de Pot Still, die uit een enkel (koperen) vat bestaat. De Coffey still is dus een dubbel destilleervat en wordt vooral gebruikt voor het maken van Grain whisky. Whisky’s uit gemoute gerst (Malt of Single Malt) worden doorgaans in Pot Stills gedistilleerd.

De Coffey Still werkt volgens het principe van doorgaande destillatie (continuous distillation). Dit betekent dat het destillaat uit de tweede kolom kan worden gehaald terwijl tegelijkertijd het mengsel, dat gescheiden moet worden, in de eerste kolom wordt toegevoegd.

Reageer op artikel:
Ooit ‘grain whisky’ geprobeerd? Deze 5 winnen aan populariteit!
Sluiten