Ontslagronde overleefd? 5 dingen om op te blijven letten

Eerste ontslagronde overleefd? Mooi, maar blijf scherp. Ook ná die ontslagronde is het goed om je ogen open te houden en rekening te houden met de volgende punten.

Het is onrustig op de werkvloer. Het aantal werklozen in Nederland is door de coronacrisis exponentieel gestegen (van 273.000 in maart tot 419.000 in juli), er vallen harde klappen in verschillende sectoren.

Dit artikel is voor Manners Magazine geschreven door Workjuice.

Let hierop na de eerste ontslagronde

Na een reorganisatie is het belangrijk om je oren en ogen op te houden. Zo vang je signalen voor een eventuele volgende ontslagronde wellicht eerder op, en kun je jezelf daar al op voorbereiden. Met het vele thuiswerken van de afgelopen tijd gaat dat misschien wat lastiger, maar het is niet onmogelijk. 5 zaken om op te letten.

1. Houd de bedrijfscultuur in de gaten

De sfeer op kantoor kan bepalend zijn voor jouw werkgeluk. Hoe gaat het er aantoe ná de ontslagronde? Worden nieuwe projecten en ideeën niet meer gestimuleerd? Lijkt het alsof er meer spanningen zijn dan voorheen? En houdt jouw baas zich afzijdig? Dit zou erop kunnen wijzen dat er nog een ontslagronde aankomt.

2. Houd je cv up to date

Ook als je deze ontslagronde hebt overleefd, betekent dat niet dat je voor altijd jouw baan kunt behouden. We willen geen slecht weer brengen, maar misschien vlieg je er in de volgende ronde wel uit. Bereid je altijd voor op het ergste scenario, dan kan het alleen maar meevallen.

Mede daarom is het verstandig om altijd je cv up to date te houden. Blijf de vacatures in jouw branche in de gaten houden. Je weet maar nooit wanneer jouw droombaan ineens voorbij komt.

3. Hoe transparant blijft je baas?

Had je altijd een relaxte verhouding met je baas, maar zit hij nu toch vaker achter gesloten duren? Meer vergaderingen met mensen van HR zou kunnen betekenen dat er nog meer mensen in de gevarenzone zitten.

4. Vraag naar meer duidelijkheid

Reminder: aan het eind van de maand heeft iedereen rekeningen die betaald moeten worden. Je hebt het recht om te weten hoe het er voor staat met jouw baan, dus als je een goede relatie hebt met je baas, dan kan het geen kwaad om eens te vragen hoe het zit.

Vraag een gesprek aan, en deel jouw zorgen. “Denk je dat dit het eind is of pas het begin?” is bijvoorbeeld een vraag waarmee je een goed beeld zou moeten krijgen, lezen we in dit artikel van Business Insider.

5. Neem meer verantwoordelijkheden op je

Bij het uitvallen van collega’s komt er altijd werk vrij. Door voor te stellen of jij een aantal van deze werkzaamheden op je kunt nemen, toon je initiatief. Je laat daarmee zien dat jij nog níét weggestuurd wil worden – en wie weet gaat dat jouw plek op de arbeidsmarkt wel redden. Het staat goed op je cv en is daarnaast een goede kans om jezelf te ontwikkelen en bij te blijven leren.

Uiteraard geldt wel: doe dit alleen als het nog tussen je dagelijkse werkzaamheden past. We kunnen ons voorstellen dat je deze tip niet ter harte wilt nemen als je al een flinke 40+ uur per week op kantoor rondloopt.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontslagronde overleefd? 5 dingen om op te blijven letten
Sluiten