Ontslagen? 7 tips om positief en proactief te blijven

Nu het in deze onzekere tijd slechter met bedrijven gaat, worden er meer mensen ontslagen. Ook worden minder contracten verlengd. Laten we er niet omheen draaien: ontslagen worden zuigt. Ook als de crisis de schuldige is. Je verliest je inkomen, gaat toch twijfelen over je kunnen en je voelt je misschien boos en verloren.

Het kan onmogelijk lijken om positief en proactief te blijven als je net bent ontslagen, maar toch is dat nodig als je een nieuwe baan wil vinden. Hoe zorg je ervoor dat je niet in de put terecht komt?

Tips om positief en proactief te blijven als je bent ontslagen

Natuurlijk zit je even bij de pakken neer als je ontslagen helpt. Vervolgens is het de kunst om te relativeren en om positief en proactief te blijven. Met deze soms heel simpele tips is dat allemaal wat makkelijker.

1. Kleed je aan

Dit punt kan onbenullig aanvoelen, maar maakt een wereld van verschil. Natuurlijk is het logisch als je even niet zo lekker in je vel zit, maar dagen of zelfs weken in je joggingsbroek op de bank zitten, gaat je niet helpen. Je aankleden zorgt voor een hele andere mindset.

2. Ga elke dag even naar buiten

Loopbaancoaches en psychologen vergelijken ontslagen worden met een rouwproces. Het heeft een enorme impact op je leven en kan ervoor zorgen dat je flink in de put zit. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Van het vele thuiszitten zonder doel word je waarschijnlijk gek, dus ga sowieso elke dag even naar buiten. Dat is dé manier om even je hoofd leeg te maken.

Lees ook: Ontslagen, wat nu? Dit moet je regelen als je je baan verliest

3. Hou een dagelijkse routine aan

Als je net bent ontslagen is het helemaal oké om eens goed uit te slapen, je favoriete eten klaar te maken of te bestellen en het sporten te laten schieten. Maar na een tijdje zal je zien dat het juist fijn is als je weer een dagelijkse routine hebt. Dat betekent bijvoorbeeld: op dezelfde tijd opstaan, artikelen lezen over je vakgebied, sporten, een blokje om en gezond eten.

4. Bekijk de situatie rationeel

Ontslagen worden trek je jezelf vaak persoonlijk aan. Je gaat twijfelen over je eigen kwaliteiten. Probeer de situatie rationeel te bekijken. Zeker in deze tijd, waarin bedrijven moeten bezuinigen. Maar zelfs als de crisis bij jou niet de schuldige is, was dit een teken dat jij en het bedrijf niet een passende match zijn. Probeer zo snel mogelijk op een rij te zetten welke goede kwaliteiten van jou passen bij welke bedrijven. Schrijf die op papier, ook als je nog niet aan het solliciteren bent.

5. Neem je tijd

Ga niet meteen als een gek solliciteren. Je zit dan namelijk nog vol emoties en hebt eigenlijk geen idee wat je wil. Natuurlijk moet je volgende maand je huur of hypotheek weer betalen, maar ga niet een uur nadat je bent ontslagen weer op zoek. Het is heel lastig om dit te realiseren, maar werkgevers prikken er bij je brief meteen doorheen als je niet echt gemotiveerd bent voor de functie waarop je solliciteert of negatief bent over je vorige werkgever.

6. Grijp kansen aan en doe een persoonlijkheidstest

Misschien dacht je al een tijdje na over een baan in een andere sector of voelde je al aan dat je eigenlijk niet helemaal op je plek zat bij je oude bedrijf. Grijp deze situatie aan om erachter te komen wat je nou echt wil in het leven, bijvoorbeeld door deze gratis persoonlijkheidstest te doen. Alleen het invullen van deze test geeft je al een positief gevoel.

7. Solliciteren

Vervolgens is het wel tijd om weer in het zadel te springen. Als het niet nodig is, hoef je jouw ontslag niet ter sprake te brengen in een brief of een gesprek. Mocht je vertrek bij het vorige gesprek toch ter sprake komen, dan kun je de situatie uitleggen. Leg bijvoorbeeld uit dat het bedrijf vanwege de crisis bezuinigen moest maken en dat ze op je cv kunnen zien dat dit niet eerder is voorgekomen in je loopbaan. Transparantie werkt altijd het best. Weet dat werkgevers jou niet diskwalificeren als je vertelt over je ontslag. Sterker: dit komt juist zelfverzekerd over.

Lees ook: Dit zijn je rechten als je ontslagen bent

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Ontslagen? 7 tips om positief en proactief te blijven
Sluiten