Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Life 5 mei 2020

5 tips om online aan een leuke baan te komen

Dat de arbeidsmarkt momenteel een flinke dreun krijgt, zoveel is zeker. Toch hoeft de coronacrisis niet te betekenen dat je geen leuke baan meer kan vinden. Met een beetje (extra) creativiteit en doorzettingsvermogen kom je al een heel eind.

De cijfers liegen er niet om: op Intermediair lees je dat er in maart 2020 zo’n 74.000 minder vacatures zijn geplaatst ten opzichte van de vorige jaren. Voor wie net op zoek was naar een nieuwe baan is dit wellicht rechtstreeks voelbaar. Maar hé: verlies vooral de moed niet.

Zo kom je online aan een leuke baan

Ook in crisistijden, waarin zoveel mogelijk online dient te gebeuren, is het mogelijk om een nieuwe baan te scoren. Hou daarbij het volgende in het achterhoofd.

1. Investeer (nog meer) in je online netwerk

Een (online) netwerk is altijd al een slim idee geweest, maar nu nog meer dan ooit. Nu je niet meer naar netwerkborrels kunt, is het dus belangrijk om op zoek te gaan naar alternatieven. Leg contact met belangrijke mensen op LinkedIn, ga op zoek naar online borrels of webinars en gebruik je tijd om op zoek te gaan naar interesse organisaties in binnen- en buitenland.

Ook interessant: Spijker je skills bij met deze 7 (vaak gratis) online cursussen

2. Update je LinkedIn-pagina

Samenhangend met bovenstaand punt is het belangrijk om je LinkedIn-pagina up-to-date te houden. Daarmee bedoelen we niet alleen dat je al je werkervaringen correct weergeeft, maar ook dat je relevante content deelt aansluiting zoekt bij interessante groepen en connecties legt met mensen die mogelijks nog iets kunnen betekenen voor jou. Doe je iets in de grafische sector of ben je ontwerper? Update dan je portfolio.

Lees ook: 5 kleine aanpassingen op LinkedIn die je onderscheiden van de rest

3. Plaats je CV op jobboards

Intermediair of de Nationale Vacaturebank zijn platforms waarop je jouw CV kunt uploaden, opdat recruiters je direct kunnen vinden. Maak hier dan ook zoveel mogelijk gebruik van. Hoe zichtbaarder je jezelf opstelt, des te groter is de kans om gecontacteerd te worden.

4. Kies je sector slim

Toegegeven, door de coronacrisis zijn er behoorlijk minder banen in vergelijking met de vorige jaren. Toch zijn er ook sectoren die door de crisis juist meer personeel zoeken. Met name in de transportsector, de zorgsector, de juridische sector en in de beveiliging en techniek is er momenteel nog volop werk.

Ook aan mensen met een digitale achtergrond zal de nood groter zijn (zoals UX-designers of e-commerce-specialisten). Solliciteer dus slim en ga eerst kijken of je iets kunt betekenen in bedrijven die economisch (minder) geraakt zijn door de crisis.

5. Bereid je voor op online solliciteren

Online solliciteren hoeft in principe niet heel veel te verschillen met een sollicitatie in real life. Kleed je net zo op als voor een gewoon sollicitatiegesprek, bereid dezelfde vragen voor en zorg dat je in een ruimte zit waar je ongestoord kunt praten.

Must read: Solliciteren? 5 rode vlaggen tijdens een sollicitatiegesprek

Let wel: via video is het moeilijker om een idee te scheppen van hoe de organisatiecultuur eruit ziet. Als je je hier comfortabel bij voelt, zou je altijd kunnen vragen voor een digitale rondleiding in het bedrijf, of bereid hierover een aantal vragen voor om toch een zo goed mogelijk beeld te scheppen.

En het allerbelangrijkste advies? Stay positive. Things will get better. You got this!

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips om online aan een leuke baan te komen
Sluiten