Redactie
Redactie Geld & Carrière 25 apr 2016

Ongelukkig op je werk? Nu is de tijd om te handelen

Iedereen kent wel twintigers en dertigers die ongelukkig zijn met hun job. Wellicht ben jij zelf wel iemand die het gevoel heeft vastgeroest te zitten op een positie waar je niet wilt zijn. Niemand zou eigenlijk iets moeten doen waar hij niet achter staat, maar als je nog in de bloei van je leven zit en ongelukkig bent met je carrière, ben je sowieso te jong om je hierbij neer te leggen. Nu is hét moment om te veranderen of misschien wel te experimenteren.

Hoe belangrijk is geluk voor je werkprestaties? Zeer belangrijk, zo blijkt uit onderzoek. Geld is namelijk niet alles. Geld maakt een hoop goed, maar geld alleen kan er niet voor zorgen dat jij op de top van je kunnen presteert. Uit onderzoek van economisten aan de University of Warwick blijkt dat werknemers die gelukkig zijn met hun baan 12% effectiever presteren dan werknemers die niet happy zijn. Eén van de onderzoekers zegt: ‘Companies like Google have invested more in employee support and employee satisfaction has risen as a result. For Google, it rose by 37%, they know what they are talking about. Under scientifically controlled conditions, making workers happier really pays off.

Kortom: het is aannemelijk om te stellen dat je alleen optimaal kunt presteren als je gelukkig bent met je werk. Resultaat is slechts één aspect: jouw gevoel is minstens net zo belangrijk. Zelfs als je wél naar behoren presteert: wie wil er vast zitten in een baan waarin je ongelukkig bent? Hoewel het aannemelijk is dat ‘niemand’ het enige plausibele antwoord is, zijn er toch veel te veel jonge professionals ongelukkig met hun jobs. In een poll die wij enige tijd geleden plaatsten, gaf 36% van de lezers aan structureel last te hebben van stress op het werk.

Stress alleen is niet direct een indicator dat je ongelukkig bent met je werk, maar het zegt wel wat. Veel alarmerender is het feit dat in 2014 meer dan 100.000 jonge werknemers (tot 35 jaar) langdurig ziek thuis zaten met stressgerelateerde klachten zoals een burn-out [bron: NOS]. ‘Maar liefst 52 procent van al het werkverzuim onder alle jongeren komt momenteel door te veel werkstress. Dit zagen we de afgelopen jaren al aankomen en het aantal gaat alleen maar groter worden als we niets doen.‘ Zegt Catelijne Joling van ArboNed.

Werk doen waar je gelukkig van wordt, lijkt dan ook geen utopie meer maar eerder een vereiste. Dus: wat doe jij als je ongelukkig bent? Ga iets anders doen. Dit is misschien wel jouw laatste kans om zonder al te veel risico een carrièreswitch te maken.

[RELATED_ARTICLE article_id=”112036″]

Er wordt vaak geroepen dat je ‘op latere leeftijd’ niet meer iets anders kunt gaan doen. Dat is niet waar, maar makkelijk zal het normaal gesproken niet worden. Daarom is nú het moment om in te grijpen voor late twintigers en dertigers. Nu kun je nog het roer omgooien zonder al te veel risico’s. Wie een gezin heeft, zal ongetwijfeld al meer weerstand voelen om het roer om te gooien. Je bent wellicht niet happy met je baan; hij biedt je wel zekerheid. Hoe minder jij nog afhankelijk bent van zekerheid, hoe beter het is om nu te handelen als je niet toe wilt treden tot die meer dan 100.000 veel te jonge mensen die al gesloopt zijn door werk waarin zij niet op hun plek zijn.

Nu iets anders gaan doen, kent veel onzekerheden: word je daar wél gelukkig van? Ga je opbouwen wat je nu hebt? Het antwoord: dat weet je niet, maar stil blijven zitten en langzaam wegkwijnen of ten onder gaan aan stress is in elk geval géén goede optie.

Het kennen van je marktwaarde is een voordeel bij het aangaan van een eventuele carrièreswitch. Daarmee doelen wij niet op weten hoeveel geld je kunt vragen, maar er zeker van zijn dat je in demand ervaring en vaardigheden hebt. Werk jij in een sector met goede werkgelegenheid? Heb je ervaring die jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot? Niet alleen in de richting waar je naartoe wilt, maar ook voor jouw escape plan: als jouw nieuwe stap niet blijkt te werken, is er dan een plan B waarop je terug kunt vallen en kun je dan nog elders aan de slag?

Ga je de stap maken en op zoek naar meer geluk, zorg dan dat je altijd een back-up plan hebt. Voor het geval dat. Daarentegen: heb je geen back-up plan maar wel sterk het gevoel dat je weg moet uit je huidige keurslijf? Bedenk je dan dat elk jaar dat je wacht een eventuele overstap lastiger maakt. Tenzij je een kans in de schoot geworpen krijgt, is het enige goede moment ‘nu’ en niet ‘morgen’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ongelukkig op je werk? Nu is de tijd om te handelen
Sluiten