Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 20 aug 2019

Onderzoek wijst uit: Succesvol daten? Gebruik meer emoji! ?

Gelukkig het seizoen van de komkommer­nieuwtjes alweer bijna voorbij. Op de valreep komt het non-profit Kinsey Institute nog met vermakelijk nieuws. Zij brachten de altijd intrigerende wereld van het online daten in kaart, en in het bijzonder het gebruik van emoji daarbij. De conclusies van het onderzoek zijn opvallend.

Emoi en daten: een gouden huwelijk?

Voor het onderzoek werden eerst 5.327 Amerikanen tussen de 18 en 94 jaar gevraagd naar hun date-ervaringen. Respondenten die zeer regelmatig emoji in hun gesprekken gebruikten, wisten vaker dan andere respondenten een succesvolle eerste date te scoren. Ook hadden ze vaker seks na hun date.

Vervolgens probeerde het Kinsey Institute die resultaten te repliceren met een kleiner groepje. Een groep volwassenen tussen de 18 en 71 jaar deden daar aan mee. Conclusie: ja, die resultaten kunnen gerepliceerd worden. Deelnemers die vaker emoji gebruikten, hadden dit keer echter vaker een succesvolle tweede date. Het gebruik van emoji wordt door de onderzoekers dit keer tevens gelinkt aan meer seks na dates en meer seks in het algemeen.

Voor je gevoel gebruikt wellicht iedereen emoji, maar het gebruik van de virtuele gezichtjes is minder normaal dan je denkt. 38 van de respondenten uit het onderzoek gebruikt ze nooit. Nog eens 29 procent doet het af en toe. 28 procent gebruikt regelmatig emoji en 5 procent in maar liefst elk bericht dat ze versturen.

Korreltje zout

Allemaal leuk en aardig, maar neem dit soort conclusies met een flinke korrel zout. Voor zover we kunnen oordelen steekt het onderzoek goed in elkaar, maar het is wel beperkt. Er werden vooral witte en heteroseksuele Amerikanen ondervraagt. Ook is niet gekeken naar om welke emoji het gaat, en degenen die de emoji ontvangen zijn er niet in meegenomen.

Wat kunnen we dan nog wel veilig concluderen? De onderzoekers doen zelf een poging: “Mensen die vaker emoji gebruiken, zijn mogelijk beter in het leggen van connecties met anderen.” Ook stellen ze dat gebruikers van emoji in het algemeen emotioneler zijn.

Oftewel, die emoji zorgen misschien niet direct voor het dating-succes, maar juist indirect het feit dat het type mensen dat emoji gebruikt emotioneler en expressiever zijn, zich meer openbaren en meer tijd steken in het opbouwen van intimiteit. Maar ja, dat is een beetje een saaie conclusie voor een komkommernieuwtje, vind je niet? ?

Kinsey Institute

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: Succesvol daten? Gebruik meer emoji! ?
Sluiten