Redactie
Redactie Health 30 jan 2018

Onderzoek spreekt: zo denken mannen over zichzelf

Als mannen zijn wij vaak van mening dat vrouwen een verkeerd zelfbeeld hebben over hun uiterlijk. De media zouden het ideaalbeeld dusdanig hebben gevormd en vervormd dat zelfwaardering soms ver te zoeken is. Toch zijn wij mannen, zo blijkt uit onderzoek, niet veel beter. 

Het onderzoek bevatte de gegevens van maar liefst 111.958 heteroseksuele en 4.398 homosexuele mannen met een leeftijd tussen 18 en 65 jaar oud. De resultaten die hieruit voortkwamen, hadden bijzondere overeenkomsten met het vrouwelijke testpanel. Ten behoeve van het overzicht, werden de resultaten in 4 categorieën verwerkt.

Categorie 1: tevredenheid en gewicht

Zo bleek onder andere dat mannen en vrouwen op het gebied van tevredenheid, gelijkwaardige percentages hadden. 21 procent van de heteroseksuele en 29 procent van de homoseksuele mannen was ontevreden over hun lichaam. Dit staat niet ver bij de resultaten van het vrouwelijke panel vandaan, die respectievelijk 27 procent en 30 procent scoorden.

Ook wat gewicht betreft, was er een behoorlijke overeenkomst te vinden. 39 procent van de heteroseksuele mannen en 44 procent van de homoseksuelen gaf aan ontevreden te zijn over hun lichaamsgewicht. Wanneer er dieper door werd gevraagd naar spiermassa, bleken de percentages tussen hetero- en homoseksuele mannen nog iets verder uit elkaar te liggen. Hierbij gaf 30 procent (heteroseksuele mannen) en 45 procent (homosexuele mannen) aan ongelukkig te zijn met hun lichaam.

Categorie 2: afvallen, sport en zelfbeeld

Binnen de tweede categorie bleek dat 29 procent van de hetero- en 37 procent van de homoseksuele mannen in het afgelopen jaar een poging had gewaagd om af te vallen. Meer dan de helft van beide groepen had daarnaast ook sportactiviteiten beoefend om gewicht te verliezen. Saillant detail: gemiddeld keken de mannen uit beide groepen 1 tot 3 keer per dag in de spiegel. Overigens stellen diverse onderzoeken dat dit in realiteit veel vaker zou moeten zijn.

Categorie 3: sociale druk

Uit dit deel bleek dat wij mannen ook gevoelig zijn voor sociale druk van buitenaf. 61 procent van de hetero- en 77 procent van de homoseksuelen gaf aan dat zij zich regelmatig van buitenaf beoordeeld voelden op hun lichaam. Een grote meerderheid benadrukte dat dit oordeel veelal van media afkomstig was.

Uiteraard wordt het meest intieme voor het laatst bewaard: het seksuele aspect. De participanten werden tijdens het onderzoek gevraagd of zij in het verleden ooit delen van hun lichaam hadden geprobeerd te verbergen tijdens intieme activiteiten. 20 procent van de hetero- en 39 procent van de homoseksuele mannen gaf aan dit één of meerdere keren te hebben gedaan. Het lichaamsdeel dat het vaakst werd verborgen, was de buik.

Tot slot vroegen de onderzoekers of hun negatieve zelfbeeld er ooit toe had geleid dat de mannen intimiteit probeerden te vermijden. Slechts 5 procent van de heteroseksuele en maar liefst 20 procent van de homoseksuele heren erkenden dit weleens gedaan te hebben.

Conclusie

Over het algemeen kunnen we dus concluderen dat wij als mannen behoorlijk bewust en onzeker over onze lichamen kunnen zijn; wat best verrassend is. Met name de homoseksuele heren hebben de neiging om hun lichaam nét iets negatiever te zien dan de hetero mannen. Vrouwen scoorden over het algemeen nog net iets hogere percentages op het gebied van negatief zelfbewustzijn, maar ook weer niet zó ver bij ons vandaan.

Het blijft nou eenmaal lastig om jezelf op waarde te schatten, met name wanneer je van alle kanten enkel de perfecte voorbeelden te zien krijgt. Scroll bijvoorbeeld eens door je Instagram. Hoeveel kanalen kom je tegen van mannen met superheldlichamen ten opzichte van mannen met een alledaags lichaam? De balans is ver te zoeken. Het is daarom goed om altijd realistisch te blijven en je niet blind te staren op zulke eenzijdige invloeden. Daar gaat je zelfbeeld namelijk weinig beter van worden.

Dagelijks fitness & voeding-content op je beeldscherm? Word lid van onze ‘Get Fit’-community op Facebook.

Reageer op artikel:
Onderzoek spreekt: zo denken mannen over zichzelf
Sluiten