Onderzoek: dit is waarom je na een kort nachtje gewoon goed presteert (of juist niet)

Wie goed wil functioneren en optimale prestaties wil leveren, moet voldoende slaap krijgen. Een uurtje of acht per nacht is wat je ongeveer nodig hebt. Althans, dat is wat ons altijd verteld wordt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat dit per mens enorm kan verschillen. Als je over de juiste genen beschikt is het namelijk helemaal niet nodig om netjes op tijd naar bed te gaan.

Het draait allemaal om het DRD2 gen. Deze hebben we allemaal, maar sommigen beschikken over een bijzondere variant. Hier merk je verder niks van behalve als je een kort nachtje achter de rug hebt. Mensen met deze variant kunnen namelijk beter tegen een slaaptekort. Vooral bij denktaken waarbij snel geïmproviseerd moet worden, scoren ze aanzienlijk beter dan mensen zonder de bijzondere variant van DRD2.

Onderzoek naar slaaptekort

Dit gen heeft invloed op een bepaald deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het bijsturen van cognitieve processen, namelijk het corpus striatum. Dit is belangrijk bij het verwerken van informatie in de hersenen. Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft onderzocht welke invloed slaap heeft op dit gehele proces.

Zij deden dit door proefpersonen een denktest te laten maken. Ze namen hiervoor plaats achter een computer en kregen steeds verschillende letters te zien. Wanneer ze achter elkaar een ‘a’ en een ‘x’ op het scherm zagen, moesten ze op de rechtermuisknop drukken. Halverwege de test kwam daar nog een lettercombinatie bij, maar in dat geval moesten ze op de linkermuisknop drukken.

Goede genen

Alle testpersonen deden de test twee keer. De eerste keer na een goede nachtrust en een tweede keer na een korte of slapeloze nacht. vervolgens werd de uitkomst van de eerste test met de tweede vergeleken. Hieruit werd duidelijk dat er bij de mensen met de bijzondere variant van het DRD2 gen geen verschil was. Beide keren presteerden zij even goed, terwijl andere proefpersonen meer fouten maakten na een slechte nacht.

Volgens hoofdonderzoeker Paul Whitney is deze studie het bewijs dat sommige mensen immuun zijn voor slaaptekort. Althans, als het aankomt op cognitieve flexibiliteit. Dit vermoeden hadden de onderzoekers al langer, maar nu hebben ze ook echt aangetoond dat slaapgebrek niet op iedereen hetzelfde effect heeft.

Pas op voor andere gevaren van slaaptekort

Mocht je tot de gelukkige groep behoren die geen last heeft van slaapgebrek dan is dat natuurlijk handig, maar pas wel op. Dit is slechts een klein deel van je lichaam en een gebrek aan nachtrust heeft daarnaast ook nog invloed op andere belangrijke lichaamsfuncties. Dus als je over dit gen beschikt, is dit geen uitnodiging om je slaaptekort te negeren. In dat geval kun je er beter wat aan doen en deze tips gaan je daarbij helpen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit is waarom je na een kort nachtje gewoon goed presteert (of juist niet)
Sluiten