Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: Nederlanders vrezen eenzaamheid door thuiswerken

Ruim twee weken geleden op de persconferentie werd het duidelijk dat het echt niet de bedoeling meer is dat werknemers op kantoor werken. Ook niet in shifts, zoals veel werkgevers alweer toestonden. Dat betekent dat we weer zijn aangewezen op het thuiswerken. Met de eettafel als werkplek en ongemakkelijke video calls als middel om in contact te blijven met collega’s.

Hoe kijken we inmiddels aan tegen het thuiswerken? Is dat positiever of negatiever dan bij de eerste lockdown? Een beetje van beiden, blijkt uit de Werknemersvertrouwen Index van LinkedIn.

Hoe Nederlanders denken over thuiswerken

LinkedIn vraagt elke maand Nederlandse professionals naar het vertrouwen in specifieke werkgerelateerde zaken. De Werknemersvertrouwen Index ging deze maand over het thuiswerken.

De grootste zorg die de ondervraagde Nederlanders hebben over het thuiswerken is eenzaamheid. Maar liefst 40 procent geeft aan zich zorgen te maken over sociale isolatie en eenzaamheid. Maar het is niet alleen maar gezellig om even langs het bureau van een collega te lopen of elkaar bij het koffiezetapparaat tegen te komen: het is ook gewoon handig. De communicatie met collega’s is nu namelijk lastig. 33 procent van de ondervraagden heeft soms moeite met het bereiken van collega’s of heeft wel eens last van miscommunicatie.

Herken jij die eenzaamheid wel? Het is lastig en ongemakkelijk om te erkennen, maar je bent dus zeker niet de enige die zich zo voelt. Psycholoog Melissa van Buuren raadt daarom om er eerlijk over te zijn tegen je collega’s en leidinggevende. Je kunt collega’s ook vaker bellen in plaats van altijd maar dat mailen en Slacken.

Lees ook: Het onverwachte negatieve gevolg van al dat thuiswerken (en hoe je het oplost)

Als je jouw collega toch spreekt aan de telefoon (of via de mail), kun je eens vragen hoe het écht gaat. En dan niet alleen maar over werk, maar ook in de privésituatie. Van Buuren geeft als voorbeeld de vragen ‘waar liep je de afgelopen week tegenaan’ en ‘waar kijk jij naar uit komende week’.

Ook positieve resultaten

Er is overigens niet alleen maar slecht nieuws. Sinds de eerste lockdown hebben we veel beter geleerd onze grenzen te stellen. 27 procent van de ondervraagden geeft aan zich minder zorgen te maken over het maken van lange werkdagen. 23 procent geeft ook aan de balans tussen werk en privé beter te kunnen bewaken dan voorheen.

Bij het thuiswerken liggen genoeg afleidingen op de loer. Van de vaatwasser die nog opgeruimd moet worden en lawaaierige huisgenoten tot je smartphone en Netflix. Toch weten we ook beter hoe we ons kunnen focussen op werk. 21 procent zegt minder problemen te hebben dan verwacht met het focussen thuis.

Lees ook: Burn-out door het thuiswerken bestaat echt – zo herken je het en pak je het aan

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Nederlanders vrezen eenzaamheid door thuiswerken
Sluiten